ISK sparande och schablonbeskattning

Tar en chans och ställer en fråga om ISK sparande. Jag ärvde min far 2017och en portion överfördes från hans ISK till ett ISK sparande i min bank(Länsförsäkringar bank) och fram till att Corona crashen kom var allt fridoch fröjd. Nu har det rasat ca 30% och detta mycket känslor i detta och detpassar ju sällan bra ihop med ekonomi. Nu vet jag inte varken in ellerut; fortsätta spara i ISK med olika hinkar och risk, eller inte? Har enhorisont på 8-9 år innan jag kommer att behöva kapitalet för pension. ISKschablon beskattas ju 4 gånger per år vare sig det går plus eller minus. Ärvillrådig hur man ska tänka här. Hoppas på er vägledning.

Det stämmer att du beskattas oavsett om du går med vinst eller ej. Men om du i snitt går med mer än 1,5% i vinst per år, snittat över flera år, så är skatten lägre än om du hade haft pengarna i en depå. Har du tänkt att göra vinst på investeringen? I så fall är ISK förmodligen rätt sorts konto, åtminstone för de pengar som du tänker ha kvar på börsen. Om du inte har tänkt göra vinst så kan du ta ut pengarna, men vem investerar med tanken att de ska förlora pengar?

Nästa fråga är om du ska ha kvar pengarna på börsen? Det är en fråga med många svar och det beror också på din ekonomi i övrigt. Det är förväntat att du ska tjäna mer pengar på långa tidshorisonter när du har pengarna på börsen än när du har dem utanför. Det vill säga att du går bck på att inte ha pengarna på börsen. Men det är på lång tid och kräver att du låter pengarna vara även när de går back.

Kommer du att använda pengarna om 9 år eller har du tänkt vara pensionär i flera år? Något jag har lärt mig är att många underskattar hur lång tidshorisont de har som pensionärer. Snittet i Sverige är ju att man är pensionär i 20 års tid.

Jag tycker att det här är den svåraste frågan som finns. Hur ska man göra när det är dags att bli pensionär? När man är i slutet av intjäningsfasen? Personligen hade jag tagit hjälp av en oberoende ekonomisk rådgivare. Någon som jag betalar per timme, och som inte försöker att sälja in sina egna fonder.

Var hittar jag en oberoende ekonomisk rådgivare.?mvbornstedt

Hej Margareta,

Under denna länken hittar du vilka Jan har rekommenderat som oberoende rådgivare.

Med 8-9 år ska du låta pengarna vara i fred. Byt till billigare fonder om du inte har det än. Länsförsäkringar Global Indexnära och 20% AMF Räntefond mix t.ex. Ha så många tiotals% aktier som du kan låta pengarna vara fred. Med 8 till 9 år är det 80 till 90% aktiefonder. Det kommer gå bra på en sådan lång sikt. Beskattningen på ISK är typ 0,5% per år. Det är väldigt lite relativt till historisk uppgång.

Mvh.

Jag är enig med Emil - bara för att man går i pension betyder det ju ytterst sällan att man tänker använda alla investerade pengar samma år som pensionen infaller. Man förväntas ju att fortsätta leva, konsumera - och investera men med fördel med en mindre risknivå i portföljen. Dvs mindre aktiefonder för att slippa råka ut för tråkiga stora krascher i portföljen.

Det är iaf så jag tänker, när jag går i pension kommer jag att justera innehållet till att aktiefond-delen är max 20-30 % och resten i vettiga räntefonder och kontanter / guld.

Det är absolut nödvändigt att ställa sig frågan : Hur tänker du använda dina pengar när du går i pension?

Fortsätt spara! Du får alltid minst 5 % avkastning per år och du kommer se bra resultat först efter något år. Det är alltid svårt att välja rätt fond i början. men man lär sig hela tiden. Jag är 70 år och efter 20 års sparandet i olika fonder kom fram till att intuition är den bästa rådgivare:)

Just nu gillar jag Swedbanks Robur Ny Teknik fond men du som nybörjare ska kanske placera dina pengar i flera olika brancher. Lycka till!

Mvh, Elisabeth