Experter! Godkänner ni min fondportfölj och fördelning?

 1. Avanza global 3083kr
 2. AMF räntefond lång 202kr
 3. pacific precious A 202kr
 4. avanza emerging markets 202kr
 5. spiltan aktiefond investmentbolag 202kr
 6. Avanza zero 202kr
 7. AMF räntefond mix 202kr
 

tänker en sparperiod av 10 år, är ovan Ok enligt er insatta??

Ja, det ser bra ut. Jag förstår inte varför du vill minska investeringen i Avanza Global och skaffa dig en bunt småslattar, men det är inga tokiga fonder du satt ihop så det ska nog gå bra det där.

Eftersom du har hög exponering mot börsen så är det bra att vara beredd på att det kan svaja ordentligt både nedåt och uppåt. Viktigt att detta verkligen är en långsiktig investering och att du är beredd på att det faktiskt kan gå back om du har otur. På tio år borde det vara tryggt men det finns inga garantier. Bara så att du inte blir besviken.

När din sparhorisont minskar så är det bra om du börjar växla över mer till trygga räntefonder. Till exempel om du en vacker dag säger “Nä, om tre år ska jag köpa hus!”. Då är det bra att trygga pengarna. Om du läst artiklarna här på sajten så har du säkert sett tumregeln att ha max 10% av pengarna på börsen för varje år man kan låta dem vara.

Jag tycker att portföljen ser bra ut. Dock upptäckte jag att “pacific precious A” hade en väldigt hög avgift (3%), trettio gånger högre än avanza global. Jag har själv inte några fonder inriktade på ädelmetaller i min portfölj då jag anser att de inte hör hemma i en långsiktig portfölj enligt investeringsteori. Men om du verkligen vill ha en fond med ädelmetaller osv så kanske det skulle vara fördelaktigt att hitta en med billigare avgift.

Jag tycker även att Emil Vikström uttryckte fördelningen av aktier/räntor bra här ovan med att gradvis minska andelen aktier. Men andelen beror också på hur risktollerant du är och hur lång tid du kan hålla dig borta från uttag från portföljen. Jag själv har en sparhorrisont på 20 år framåt och har varken räntor eller guld, då de drar ner den slutliga avkastningen. Detta valet motiverar jag med en hög personlig risktollerans att en 100% aktieportfölj har mycket stor sannolikhet att överprestera dem portföljer med räntor och guld i.

Lycka till!

/Patrick Eriksson

Vad menas med “att ha max 10% av pengarna på börsen för varje år man kan låta dem vara”. Hur fungerar det?

Denna strategi används för att aktier har större risk än räntor att falla i värde. Därför rekommenderas att man har en sparhorrisont på minst tio år när man investerar i till exempel fonder. Om man verkligen behöver pengarna vid en viss tidpunkt änvänds denna strategi för att säkra pengarna för att undvika ett stort börsfall precis innan du behöver pengarna.

Hur det ser ut i praktiken kan vi illustrera med ett exempel:

Tänk dig att du idag har 100% aktiefonder och vill använda alla pengarna om exakt 10 år (till husköp eller annat).

Nästa år i exemplet då det är 9 år kvar till uttagstillfället, minskar man andelen aktiefonder (säljer 10%) och köper en räntefond för dessa pengar. Då har man 90% aktier och 10% räntor i portföljen.

Varje år gör man samma sak, dvs ombalanserar portföljen så att man får 10% mer räntor och 10% mindre aktier.
På sista året har man 100% räntor och har säkrat sina pengar för uttag.

Denna strategi används automatiskt i till exempel premiepensionen (om man inte självmant bytt).

/Patrick Eriksson

Tack för förklaringen. Undrar om jag har gjort en felbedömning när jag placeratca 100000:- i lysa med en sparhorisont på 3- 5 år. Fördelningen där är 60% aktier och 40% räntor. Fick fram detta med hjälp av någon kalkylator. Har dessutom ca 150000:- hos Avanza med en fördelning på runt 85% i aktier, med en tidshorisont på 5- 10 år. Månadssparsr också några tusen i både lysa och isk-konto hos Avanza. Ärvde ca 1000000:- i juni, men känner mig bara nervös för hur man ska placera pengarna. Jag behöver omkring 300000:- till renovering inom det närmsta halvåret. Går i pension om 1 1/2 år och förväntar mig en ganska låg pension ( jobbat som sjuksköterska). Behöver därför dryga ut min pension.
Det vore väldigt skönt att få lite guidning och handfasta råd om hur jag ska tänka. Gärna tips om namngivna fonder och liknande. Att ha pengar är ju ett nytt " problem" för mig.
Tack på förhand!

Hej! Det är väldigt bra att du intresserar dig för att kolla upp detta.

I sådanna här specifika situationer där det också är viktigt att allt blir rätt (speciellt innan pension), är det mycket bra att söka upp en privatekonomisk rådgivare. Någon som kan räkna på detta med all din information tillhanda. Alltså med allt pensionssparande, tillgångar, utgifter för att göra en så välpassande plan som möjligt. Det kan behövas både en pensionsplanerande rådgivare och en som kan mer om den finansiella marknaden. Men generellt så är det väldigt ofta värt pengarna. Många kan få tusentals kronor mer i månaden i pensionen genom att göra en välplanerad plan med bra rådgivare.

Dock finns det vissa rådgivare som bara rekommenderar deras egna produkter (t.ex. fonder) med jättehöga avgifter (1-3%), för att de ska tjäna pengar. Det gäller att hålla ögonen öppna efter denna typ av dåliga rådgivare och dyra aktiva fonder är ett tydligt exempel på vad de rekommenderar. Generellt sett anser jag att man inte ska investera i dessa aktivt förvaltade fonder, utan isåfall hålla sig till de Globala passiva indexfonderna. Exempel på två av dessa är “Avanza Global” och "Länsförsäkringar global indexnära).

Ett annat alternativ är att ha allt hos Lysa med en för dig passande fördelning, så sköter experterna det åt dig istället. Denna fördelning är isåfall dock bäst för dig och en oberoende rådgivare att räkna er fram till. Detta undviker också att de försöker sälja på dig dåliga fonder.

Jag hoppas att jag givit någon slags inspiration och önskar dig lycka till med sparandet och pensionen!

/Patrick Eriksson

Du har alltså 1250 000 kr och du går i pension inom kort. Vi tar bort 300 000 som går till renovering och har då kvar ca 1 miljon kr. Du ska inte spara mer utan konsumera när du blir pensionär. Om din pension är låg som du skriver så kan du tänka såhär:

 1. Du har förmodligen hus/lägenhet som du kan sälja av om ca 10 år. Att spara för tiden efter 10 år är alltså meningslöst. Du kommer att ha gott om pengar efter försäljningen!
 2. Det gäller att dryga ut din låga pension under säg 10 år.
 3. De första 5 av de 10 åren kan du konsumera för 1 000 000/10 = 100 000 eller 8500 kr per månad. För att inte ta några risker sätter du in 500 000 kr på ett vanligt bankkonto med insättningsgaranti och fria uttag. Från detta konto låter du banken sedan överföra 8500 kr per månad för din konsumtion när du blivit pensionär.
 4. Återstående 500 000 kr köper du en bred globalfond tex Avanza global. Men köp inte allt på en gång. Sprid ut köpen så att du köper för 8500 kr per månad under 1 år.
 5. När du kommer till år 5 måste du börja sälja av dina fonder. Sälj av dem månadsvis ca 8500 kr per månad. Gör det oberoende vad du får för kurs.
Detta är enkelt sätt som inte kräver några kunskaper om investeringar och med väldigt liten risk. Den risk du löper om du har otur är att dina fonder "inte räcker ända fram". Det uppstår när du är ca 75 år och ingen vet i vilken kondition och hälsa du har vid den tidpunkten.

Personligen tycker jag att det är alldeles för hög risk att på år 5 ha 100% aktiefonder som man måste sälja av under de närmaste 5 åren, oberoende av att det kan ha inträffat en stor börsnedgång. Sådanna här exempel är varför jag föreslog att använda sig av en rådgivare istället.

/Patrick Eriksson

Tack för svar! Tipset med en ekonomisk rådgivare är säkert bra, men var hittar jag en sådan. Är väldigt misstänksam, eftersom jag ser de flesta som giriga hajar.
OT: Jag fick i samband med att arvet utbetalades, ett erbjudande av en försäkringsmäklare om att köpa nån form av andelar (apex) hos Apikal via Strukturinvest. Har förstått att det är någon form av crowdlending? Minsta belopp var 200 000. Jag ställde en del frågor, som jag inte kunde få några vettiga svar på. Han garanterade 6% utdelning under fem år. Jag tyckte alltihop lät skumt och avstod. Var det ett rätt beslut? Min syster som känner mäklaren. har investerat många hundratusen i detta. Känner mig orolig å hennes vägnar. Bör jag vara det?

Har hittills placerat i ett tiotal indexfonder med låg avgift samt några räntefonder, som ligger back nu. " Arvet" var en försäljning av ärvd fastighet. Efter att skatt och renovering är betald har jag drygt 500000 över, förutom de 250 000 som jag redan investerat. Har nu drygt 900 000 på konto hos Nordax, samt 300 000 till renovering hos SBAB Är det en god idé att fortsätta månadsspara hos lLysa och Avanza, eller är det bättre att ha kvar de 500000:- på banken?
Jag måste redan nu tulla på kapitalet eftersom jag är sjukpensionär.
Jag har inga som helst planer på att sälja min lägenhet varken nu eller senare. Har bostadslån på 750000:- och en månadskostnad på ca 7000:- . Som hyresgäst kan man inte påverka sin månadskostnad överhuvudtaget.

Jag har inte så bra koll på var man kan hitta bra oberoende rådgivare, men jag ser att denna bloggen har tips på dessa länkar:
https://rikatillsammans.se/ekonomisk-radgivning-och-radgivare/
https://rikatillsammans.se/8-tips-for-dig-som-vill-valja-en-finansiell-radgivare/

Enligt min uppfattning var det ett bra val att inte investera i crowdlending. Vad jag har förstått av det så är det både högre risk och sämre avkastning än en global index fond.

Det låter som att du verkligen är beroende av att dessa pengar för att ha en bättre pension, vilket gör det ännu viktigare att det blir rätt. Så ekonomisk rådgivare är nyckeln till detta.

Gör det bara klart för dem att du inte kommer att investera i något special som den kan komma att erbjuda. Utan håll dig gärna till räntor och globalindex, det är min uppfattning av ett bra beslut iallafall. Läs mer på länkarna och sedan gör ditt beslut.

/Patrick Eriksson

Generellt så kan man säga att man kan ha de pengarna man inte behöver inom 10 år, investerade i global index fonder eller ett 100% aktiekonto hos lysa. Resten av pengarna, dom som man behöver inom 10 år, kan ligga i räntefonder eller på ett bankkonto med hög ränta. De pengarna man behöver snabbast bör ligga på bankkonto och de som man behöver lite mindre snabbt kan ligga i räntor.

Detta är en enkel tumregel som kan användas som inspiration.

/Patrick Eriksson