Det beror på hur länge du tänker binda pengarna och på hur mycket tid och jobb du är beredd att lägga ner på dina investeringar. Har du ett någorlunda välbetalt yrke, så tjänar du antagligen mer på att koncentrera dig på att avancera inom jobbet, än på att spendera tid på dina investeringar. Har du inte ett välbetalt jobb, men du har möjlighet att lära dig ett bättre betalt yrke, så tjänar du antagligen mer på att lägga tiden på det, än på investeringar.
Om du inte tänker ta ur pengarna ur globalfonden de närmaste 30 åren, så är en globalfond ganska optimal. Fast för diversifierad för att ge någon chans till hög avkastning, även sett i förhållande till risktagande.
Hög diversifiering innebär att du byter långsiktigt högre vinst, mot att slippa kortsiktiga värdeförluster i dina investeringar. I det här sammanhanget är kortsiktigt en period under 20+ år.
Väldigt låg diversifiering, innebär att lägga allt i samma korg. Kanske bara investera i ett bolag, eller bara bolag inom en bransch (t.ex. en bransch-fond). Långsiktigt (20+ år) innebär det att du riskerar att förlora allt, men också chanser till skyhöga vinster. Om du har en låg diversifiering, så måste du lägga mycket tid på att vara beredd på att gå ur din investering, för att undvika att följa med i en krasch och förlora allt.
Största risken att du förlorar pengar på en globalfond, på längre sikt, ligger i att något händer med själva fondbolaget eller fonden.
Det är få fonder som inte läggs ned inom 10-20 år. Nästan alltid läggs fonder ner när de haft en period där de förlorat mer än 12%, och spararna flyr från dem.
Även om man bara gör placeringar som följer samma index, så är det en bra idé att sprida dessa i flera indexfonder, i olika fondbolag. Tyvärr lägger ofta olika fondbolag samtidigt ned fonder med samma inriktning. T.ex. försvann, för några år sedan, *alla" de många afrika-fonderna som fanns i Sverige samtidigt för oss småplacerare, under en period på mindre än ett år. Det fanns också hur många BRICS-fonder som helst ett tag, nu finns det nästan inga. Inte heller globalfonder går säkra, det finns perioder när många sådana lagts ned.
En globalfond placerar mest i USA. Under de sekler som amerikanska börsen funnits, går det inte att hitta någon 20-årsperiod, där amerikanska börsen inte haft en tillväxt åtminstone i takt med inflationen i USA.
Det är ganska oundvikligt att ränteplaceringar inte, på lite längre sikt, under perioder går sämre än inflationen, och det är bara under väldigt korta perioder som de går bättre än USA-börsen. Undantaget är placeringar i skräplån, som ger möjlighet till hög avkastning, med en väldigt hög risk att förlora allt.
Nackdelen med att placera allt i en enda globalfond (förutom den långsiktigt väldigt höga risken att det händer något dumt med själva fondbolaget eller fonden), är att det är väldigt hög risk, att du absolut måste ta ut pengar ur den när den gått 20-40% ner. Har du väldigt mycket sparade pengar i fonden, mycket mer än vad som du kan behöva i en kris, så gör ju inte det så mycket, resten av pengarna där finns ju kvar, och kommer förr eller senare öka i värde (om inte fondbolaget lägger ner fonden). Men de flesta behöver en kortsiktig buffert, antingen rena pengar, eller tillgångar som lätt kan göras om till pengar. Har du inte en pengabuffert, så riskerar du att behöva ta dyra lån, och kan få kostnader i form av förseningsavgifter och liknande. Idealiskt, så ger denna pengabuffert åtminstone samma avkastning som inflationen, men realistiskt, så kommer du bara kunna åstadkomma detta under väldigt korta perioder. Vissa försäkringsbolag och banker (inklusive Riksgälden, svenska statens inlåningsverksamhet) erbjuder konton, där de garanterar att pengarna där kommer att växa i samma takt som inflationen (inflationsskyddade placeringar), mot en ganska saftigt avgift, och/eller att man binder pengarna under en bestämd period. Risken är ju förstås att något händer med den man har det inflationsskyddade placeringen hos, men har man det hos Riksgälden, så är det säkraste sättet att veta att man har en pengabuffert, för mindre akuta, akuta situationer.