Japanska Nikkei har varit väldigt dålig

Så som jag har förstått det så fördelar fonden LF global indexnära aktierna automatiskt enligt MSCI World. Den baserar fördelningen på värdet av länderna/världsmarknaden?

Jag sökte nu på Nikkei, och deras börs har inte gått bra alls. Från 1991-Nu -7,32%. Deras börs kanske har mycket pengar, men den växer ju inte så värst mycket.

Hur ser ni på det här?

Beror helt på vilket startdatum man väljer. Nikkei-börsen hade sin ATH år 1991. Om man börjar räkna från den toppen ser det inget vidare ut. Om man vill betrakta världen från topparna kan man också välja åren runt 2000 innan IT-bubblan sprack eller tiden strax före finanskrisen 2008. Ser inte så mycket bättre ut det heller. Men om man börjar nånstans på botten istället, som runt 2010 när Japan tecknade under frihandelsavtalet Trans Pacific Partnership, då ser framtiden plötsligt mycket ljusare ut. Och förra året trädde det stora avtalet mellan Japan och EU i kraft. Det är i alla fall bra för Sverige. Om det kommer att sätta lite fart också på Japan får tiden visa.

Att tillägga om just Japan är att landet har legat i deflation under en väldigt lång tidsperiod. Detta är verkligen inget som är positivt för utvecklingen på börsen.

Även om man jämför från och med 2010 så är den sämre. Både Sverige och USA har återhämtat sig från börskrascherna, men det har inte Japan. Tittar man från och med sverige/usa ATH så har dom gjort bättre ifrån sig.

Jag ser inte att något kommer att ändra sig. Även om dom gör bättre ifrån sig än tidigare så ligger dom så himla efter USA ändå. Sedan rör sig världsmarknaden efter USA.

Vill läsa fler för och emot argument.

extra:
Sedan pratas det om att investera etiskt. Japan har väl dåliga arbetsförhållanden. Långa arbetsdagar, och hög självmordsrisk.