Kan (index-) fonder krascha/försvinna?

Hej!

Kan indexfonder krascha så att alla ens pengar i fonden försvinner? Vad är det värsta som kan hända med fonder?

Hur kan jag lita på att mina fonder ens finns om ca 15 år?

mvh

Robert

Du äger de underliggande tillgångarna så länge du köper en bra fond som använder sig av fysisk replikation. Om det är skrivet som så, så kan du inte förlora alla dina pengar om nu inte alla stora bolag du äger via fonden går i konkurs samtidigt, om du nu följer rådet på bloggen och många ställen att köpa en globalfond.

Det värsta som kommer hända är att du förlorar ca 60% av kapitalet vid något tillfälle, i alla fall om du äger globalfond. 90% för teknikfond.

Sen kan fondbolaget bedraga finansinspektionen, alla myndigheter, market makers, m.m. Fast i ett rättssamhälle får man något av bolaget om det skulle ske. Tveksamt att t.ex. Länsförsäkringar skulle göra det dock.

En globalfond kan ju gå ner mer än 60%, det har ju hänt att börsen gått ner mer än så.
En fond kan rent teoretiskt “försvinna”, så även en global indexfond. Fonder kommer och fonder går, de kan slås ihop med andra fonder, byta inriktning eller läggas ner. Du riskerar egentligen inte pengarna direkt, men det skulle ju kunna bli så att du får tillbaka pengarna eller aktierna, alternativt att fonden får ny förvaltare och tänker om och därmed så blir det inte den fond du trodde du investerade i, men pengarna är ju inte borta för det.

ErikA, du har fel. Riksgälden går in i en sådan situation. Man kan vara ganska lugn.

Du har fel, ErikA . Riksgälden går in och täcker förlusten in sådan situation. Det blir en paratetsalagat, vilket gör att alla kan vara lugna som äger en globalfond. I synnerhet när den är kopplad Sixamindexet, vilket alla är.

Ann-Mari, jag tycker att det var ett bra svar av ErikA. Vad tycker du han har fel i?

Om den fonden som du köpt kraschar eller går ner 60% får du stå för dina förluster själv. Du tror väl inte att det är Riksgälden som kommer och täcker dem?

Investerarskyddet gäller endast då när fondplattformen (där du köpt fonden) har klantar sig med dina värdepapper eller rånat dina pengar. Att det skulle hända är så ytterst osannolikt att det här investerarskyddet har mer en symbolisk än praktisk betydelse. Så man kan vara ganska lugn. Kan ändå vara kul att veta att investerarskyddet täcker för högst 250 000 kronor.

Om ett fondbolag går konkurs - vad händer då?https://www.compricer.se/nyheter/artikel/sparpengar-ar-skyddade-av-insattningsgarantin--men-hur-ar-det-med-fonder-och-aktier/
Depåbanken som har fonderna eller aktierna får aldrig blanda ihop bankens egen ekonomi, med spararens ekonomi. De får inte ens vara på samma bank. Därför kan en fond gå i konkurs flera gånger utan att det ska påverka fondspararna med ett öre. Gör fondbolaget fel och en fond-vd stjäl pengar från ditt fondkonto så är det ekonomisk brottslighet och ett polisärende.