Komisk timing

Har sparat hela mitt liv och missat alla former av uppgångar på tillgångsmarknaderna. Nu fick jag äntligen tummen ur och började investera enligt rikatillsammansportföljen och då har jag investerat miljonbelopp. Sen jag investerade har obligationsdelen bara fortsatt och fortsatt att falla och kronan börjat stärkas. Men det är väl ödet. Nu är det dags att ge bort hela sitt livs besparingar till negativ ränta i form av obligationer. Det kanske är helt fel att investera i obligationer i EUR/USD och med durationer på 15-30 år till negativ ränta och spekulera i ännu lägre räntor och att kronan ska tappa ännu mer jämfört med att investera i vinstskapande företag alternativ helt enkelt köpa en bostad så vet man i alla fall att man har ett fint boende. Alternativt hålla sig till obligationer med korta durationer som ger positiv ränta.

OMXS30 har gått upp 24 % i år. Ett vanligt investmentbolag har gått upp 33 %. En bred globalfond har gått upp 32 %. En svensk småbolagsfond har gått upp 51 %.

Har du ingen koll alls? Obligationer har gått upp 2 %.

Obligationer ska man äga när när aktiemarknaden är osäker eller när räntan är på väg ner. Det är 2019 nu och då är räntan lägre än någonsin. Det kan väl inte vara någon nyhet för någon?

Spydiga kommentarer men bra att du har koll på när jag investerade och hur mina innehav har gått sen dess vilket var det jag kommenterade. Menar du att obligationsdelen i min portfölj inte gått ner sen jag investerade och att kronan inte stärkts sen jag investerade?
Ser inte var jag skrev att jag missat vad OMXS30 gått YTD?
Läs om innan du kommenterar. Tröttsamt med översittare.

Köpte du obligation som har EUR som basvaluta? EUR är stark mot kronan men svag mot USD.
Tror du att ränta i Sverige blir -1 då stiger din obligation? De senaste 25 åren har ECB/The Federal Reserve aldrig haft 0 eller -1 ränta. Jag är pessimistisk att kronan ska stark igen och ränta ska bli -1. EU zone förväntar sig ett tufft år 2020 när UK lämnar EU. Bolagsobligation är kanske en alternativ som du kan prova om du gillar obligation.

Jag tänker så här - alla portföljerna jag har ska man ha på ett antal års sikt. Hur det går på kort sikt är helt matematiskt irrelevant. Däremot är det ju känslomässigt högst relevant - man vill ju att det man köper ska gå upp i värde, helst direkt. Jag känner igen det supermycket. Det enda är att jag i många år har fått träna på att bortse från den initiala känslan.

När det gäller obligationsdelen så har den haft en stark uppgång under de senaste åren då alla har sagt att räntan ska gå upp. Det har man snart sagt i 10 år, ändå har många haft fel. Studier visar att experter är sämre än att singla slant på att bedöma var räntan ska gå. Det är ju t.ex. bara att titta på riksbankens prognoser för räntan och faktiskt utfall. Det finns en anledning till att det kallas för “riksigelkotten”.

RikaTillsammans-portföljen bygger således på en tes - som har hållt sedan 70-talet - om att ha olika delar för olika ekonomiska klimat. I vissa perioder kommer den gå ner, men den kommer att gå ner mindre än motsvarande portföjler givet att man har alla de olika delarna i den. Sedan beror allt på vilken tidsperiod man tittar på - t.ex. de senaste 3 månaderna är den back, för helåret är den plus och sedan 2014 är den extraordinär.

Således är min rekommendation:

  • Om du inte sover gott om natten, minska din totala exponering
  • Om inte dina mål har förändrats, förändra inte din strategi
  • Ta in en second opinion från finansiella rådgivare om du vill ha stöd i att du har gjort rätt
Gällande det senare, kontakta mig gärna för en sammankoppling med ett par som jag tycker är bra. Mejla mig då på jan[AT]rikatillsammans.se

Lycka till med ditt sparande!
Jan

Känner igen mig i mycket av det du skriver, Peter. Började också att investera för ca 2 månader sen och mycket har gått emot.

Jag har helt enkelt försökt att intalat mig själv att på 10 + år så kommer det att bli bra. Dessutom har jag tänkt att kolla till fonderna 1-2 gånger per år endast för att slippa oron och se tillgångarna backa.

Hoppas du också kommer på ett eget sätt att hantera situationen på.

OK låt oss titta på något/några års sikt och jämföra Rikatillsammans portföljen (Rf) med en bred global indexfond som LF global indexnära (LF). Jag har använt diagrammen i Shareville.

Rt 1 år = 18 %

LF 1 år= 26%

Rt 3 år = 25 %

LF 3 år = 44 %

Rt 5 år = 44 %

LF 5 år = 81 %

Det finns inte längre statistik i Shareville. Man kan se det såhär. Hade du satt in 100 000 kr i Rt för 5 år sedan, 3 år sedan eller 1 år sedan hade du missat 37 000 kr, 19 000 kr resp 8 000 kr jämfört med att ha investerat dem i LF. Detta gäller om du sålt dem idag.

Vill man ha en stabil och säker avkastning av sina investeringar behöver man inte krångla till det för sig. Köp en bred global indexfond om du är långsiktig. År du inte långsiktig ska du sätta in dina pengar på ett vanligt bankkonto.

 

Hej Syrran.
Håller med dig till 100%. Det är mäst rationellt att spara som du skriver om. Så gör jag i Ppm. Tp. Privat 100% Global indexfond. Kortsiktiga pengar sparkonto. Allt annat är för att krångla till det som många bloggare gör för att dem ska få massa kommentarer och ha något att skriva om och driva bloggen! Hur skulle det se ut om alla skrev 100% Global index. Kortsiktigt sparkonto. Det skule ta död på bloggande. Samma sak med massa reklam och annonser det ger inkomster och bloggaren får betalt för den tid hen spanderar på bloggandet. Ingetting är gratis. Men jag gyllar Jan och hans blogg Rikatillsammans då den ger billiga råd både med egna portföljer och Lysa.se. Vad än man väljer Globala barn portföljen, Lysa eller en Global index fond och är långsiktig kommer man lyckas riktigt bra. Lycka till med sparandet.
Mvh. Jack

“Nu är det dags att ge bort hela sitt livs besparingar till negativ ränta i form av obligationer.”

Vad menar du med detta?I den förenklade Nybörjarportföljen ingår inga långa räntor över huvud taget. Använder du dig av den avancerade varianten består den till 8,75% av långa räntor, inte 100 %!

Har du globalportföljen finns det väl inga långa räntor alls.

“Det kanske är helt fel att investera i obligationer i EUR/USD och med durationer på 15-30 år till negativ ränta”

Jag gissar att han tror att ränta ska falla till -1 då stiger obligationspriset men det har aldrig hänt. Nu vill han börja investera enligt rikatillsammansportföljen.

@Nestor: Är mycket väl medveten om vad nybörjarportföljen innehåller men jag vet inte varför du refererar till den då jag poängterat att jag investerat mina pengar enligt rikatillsammansportföljen som jag skrev initialt. Tycker du att jag ska sälja allt jag köpt enligt RT portföljen och köpa enligt nybörjarportföljen eller vad menar du?

Det är inte lätt att förstå vad du menar. Prova med att vara lite tydligare och framför allt kortare meningar.

Okej. För övertydlighetens skull:

1: Peter har köpt fonder enligt Jans Bolmesons portfölj “RIKA TILLSAMMANS PORTFÖLJEN” d.v.s. 25% korta räntefonder, 25% långa räntefonder, 25% aktiefonder, 20% guld, 5% realräntefonder
(https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/)

2: Sen Peter kopierade den portföljen rakt av har kronan stärkts och obligationerna blivit mindre värda i svenska kronor

3: Peter ligger på MINUS i sin portfölj

4: Peter undrar vad han nu ska göra då obligationerna säljs i euro som basvaluta enligt Jan Bolmesons rekommendationer och majoriteten av obligationerna har en negativ realränta i basvalutan (EURO)

Sälja allt och gå över till en portfölj utan obligationer innan kronan stärks ännu mer och man förlorar ännu mer?

Har du mejlat mig till Jan? Man ska begränsa sin förlust när man investerar någonting. Jag brukar fråga mig själv,“jo, det är ont att förlora pengar men hur mycket procent av den här satsningen kan jag acceptera att förlora?”. 30%? 50%? Hur mycket risk capacity jag har? dvs hur mycket risk jag måste ha för att må mitt ekonomiskt mål.

Skrev fel. Har du mejlat till Jan?

Jag antar att det fanns (förhoppningsvis goda) anledningar till att du valde just Rikatillsammansportföljen.

Jag håller med Jan, om målen inte förändrats bör inte strategin heller ändras, särskilt inte pga kortsiktig varians. Bättre att försöka hitta sätt att inte oroa sig. T.ex undvika att kolla portföljens utveckling annat än vid förutbestämd tidpunkt för ombalansering och liknande.

Personer som gastar om att ha 100% aktieindexfonder så fort man är “långsiktig” utan att de vet ett dugg om förutsättningarna eller målen är inte värda att lyssna till enligt min mening.

Peter

Varför tror du att Bolmesson har rekommenderat den portfölj du kopierat?

Om du inte läst vad han skrivit om förutsättningar och mål för den portföljen tycker jag du ska göra det.

Att portföljen från tid till annan går med minus kan man väl inte bli förvånad över.