Komplettera med robot eller inte?

Har länge varit på vippen att slå till på en separat ISK-hink via Lysa, kanske med 75 % aktier och 25 % räntor, med sparhoristont på minst 10-15 år. Men … ÄR det egentligen så mycket bättre än att starta upp en ny ISK-hink på Avanza, stoppa in några billiga indexfonder, spara via månatliga dragningar och ombalansera en gång om året? Eller kan man tänka sig att “robotar” snart kommer att förtjäna namnet på bättre sätt, genom äkta AI, och därmed kunna vara en placering som mer skiljer sig från egenhändigt hanterade investeringar? Och kan det kanske vara en säkerhet att ha investeringar hos ännu en part (Lysa), för att sprida ut tillgångar på så många sätt som möjligt? Vore tacksam för tankar kring detta!

Fondrobotar är inte böttre än att göra det själv. Man kan till och med argumentera för att Lysa är sämre i och med deras övervikt i Sverige (men det blir ett väldigt marginellt argument). Är roboten dyrare än att föra det själv så tjänar du förmodligen på att göra det själv. Nyttan med robotarna är att de hjälper dig hitta din risknivå och sedan sköter de allt åt dig, utan att du behöver göra något själv. En bra standardlösning men knappast ett komplement ifall du redan har en bra portfölj. Just Lysa återinvesterar också kickbacks de får från fonderna, vilket skulle kunna ge lite bättre avkastning.

Man kan tänka sig att robotarna kan bli bättre. Genom att ställa bättre frågor och ta hänsyn till fler dimensioner kan de hitta en bättre risknivå än vad de gör i dagsläget. Till exempel genom att ta hänsyn till tidshorisont på ett bättre sätt eller genom att anpassa om du faktiskt vill ha övervikt i Sverige eller ej. Och genom att göra uppföljningar där du får svara på frågor varje år så kan de justera din risk över tid. Även konton med måldatum hade varit något, där risken automatiskt justeras ner med tiden. Kanske att någon erbjuder belåning på liknande premisser som AP7 Aktiefond, baserat på konjunkturparametrar. Inget av detta finns idag så varför ska man betala för något som kanske finns i framtiden? I dagsläget betalar du för den enkla förvaltningen.

Inget av det kräver heller äkta AI. Jag tror att de bra robotarna även i fortsättningen kommer bygga på enkla regelverk. Som datavetare tycker jag inte riktigt att problemrymden ser ut som något man löser med maskininlärning. Den ekonomiska forskningen ger ännu inte stöd för att man ska kunna förutspå marknaden och då förstår jag inte heller hur en robot ska kunna lära sig det. En AI kan inte lära sig modellera något som inte finns. Robotförvaltarnas roll är därför att bygga billiga indexliknande portföljer med en risknivå anpssad efter den enskilda kundens önskemål. Lysa har bara en dimension för detta: styra volatiliteten genom fördelningen mellan aktier och räntor. Även den enkla modellen passar för väldigt många. Varför dra in AI?

Jag tror inte att du får någon större säkerhet genom att sprida dina investeringar till ännu en part. Visst att investerarskyddet bara täcker upp till en miljon per insitut, men alla seriösa institut har ju redan klientmedelskonton och seriösa fonder separerar investerat kapital från egna medel. Så vad ska hända? Avanza Global går och blir korrupt så att de under näsan på revisorerna plockar ut pengar åt sig själva? Det är inte lätt att göra sådan sak. Men jag ska erkänna att jag inte vet tillräckligt mycket för att avgöra korruptionsrisken.

Jag tycker better wealth verkar intressanta. Deras riskberäkningar känns tryggt.

Emil, tack för ett långt, välformulerat och tänkvärt svar - det var resonemang av just det slaget som jag behövde blanda upp med mina egna funderingar. Kanske blev jag för ett tag sedan alltför påverkad av Tegmarks AI-bok “Liv 3.0”, men det dröjer nog ännu ett tag innan fondrobotar når upp i kapacitet nog att göra faktisk skillnad. Kanske är jag själv främst i behov av att skapa mig en separat “hink” till på Avanza, som genom automatiska insättningar för stå och puttra 15 år eller mer - under tiden som jag fortsätter att agera regelbundet men selektivt/anpassat i den befintliga fondportföljen.

Victoria, tack för tipset! Jag håller med dig om att det ser ut att kunna fungera. Deras avgift är dock avsevärt högre än Lysas så det är tveksamt om det är värt det. Vi får se efter nästa börskrasch (eftersom det är sådana BetterWealth verkar hävda att de klarar bättre än andra)!

Emil, tack för ett långt, välformulerat och tänkvärt svar. Det var faktiskt resonemang av just det slaget som jag behövde blanda upp mina egna funderingar med. Kanske tog jag förresten nyss alltför mycket intryck av Tegmarks AI-bok “Liv 3.0” - det lär nog dröja ett tag till innan fondrobotar får kapacitet nog att göra skillnad på ett märkbart sätt. Gillar på flera sätt (ändå) Lysa som idé och initiativ, men själv skulle jag nog lika gärna kunna skapa en ny “hink” på Avanza, klicka igång regelbundna insättningar och sedan låta det hela stå och puttra i minst 15 år - under tiden som jag fortsätter att göra något mer oregelbundna (efter marknaden anpassade) insättningar i den befintliga hinken som innehåller pengar som ska kunna vara lovliga lite tidigare.