Köp av hus

Hej,Vi planerar att köpa ett hus inom de kommande 12 till 24 månader.Hade du redan nu sålt av samtliga fonder och aktier p.g.a. de oroligheterna ute i världen eller hade du väntat lite längre?

Det spelar inte så mycket en roll att det finns en del oro och osäkerhet just nu. Allt kan hända på börsen de kommande 2 åren. Vi kan både vinna och förlora på det.

Det är din riskprofil och tidshorisont som bestämmer vad som är bäst för dig i det här fallet. Har du råd att förlora 50% av dina tillgångar, ändå möjlighet att köpa huset om 1-2 år och sova gott om natten, så kan pengarna ligga kvar i en högriskportfölj. Förmodligen är det inte så… annars hade du inte ställt frågan. :slight_smile:

Tänker så här: om du istället hade haft samma belopp utanför marknaden nu hade du då vågat investera pengarna? Det är egentligen samma fråga. När du känner att du hellre säkerställer pengarna för husköpet så borde du sälja av den delen som du kommer behöva och lägga pengarna till exempel på ett räntebärande konto istället. Eller en mycket defensiv portfölj (10/90). Kanske inte hela din portfölj men i alla fall den delen som du garanterad kommer behöva vid husköp.

Generellt tycker jag inte att pengar som ska användas inom ett till två år ska vara på börsen. Sedan vet jag inte om läget är oroligare nu än vad det brukar vara.