Köpa, renovera och sälja bostad med vinst

Hej allihoppa.

Vad tror ni om idén att Köpa, renovera, sälja bostaden med vinst? Fungerar det? Jag ska snart köpa min första bostad och är otroligt sugen på att försöka mig på detta. Är det någon här som tycker sig ha erfarenhet och kanske några kloka ord att dela med sig om ämnet? Älskar att arbeta och har möjligheten att utföra en fack-manna-mässigt arbete till bra priser då mycket av arbetet är tänkt att ske utav mig själv, jag har tillgång till material till måleri, golv, dörrar och allt där i mellan till bra priser. Jag vill hemifrån men jag vill inte komma hem och bara sitta där. Jag arbetar gärna runt om i hemmet och sover på en madrass i tills allt är utfört sedan skulle jag vilja ha lägenheten ute på marknaden så snabbt som möjligt. När lägenheten är såld så har jag möjlighet att bo med andra eller i andra hand till bra pris och då skulle jag vilja att letandet för ett nytt projekt börjar igen. Tänkt mig göra ett par lägenheter så mitt lån för framtida lägenheter har en kontantinsats på 50% utav lägenheten och sedan där ifrån kunna långsiktigt månadsspara en bra peng i fonder och aktier och eventuellt börja ta några intressanta kurser för att bli så klok som möjligt.

Antar att du har sett programmet Property Ladder?

https://www.channel4.com/programmes/property-ladder/episode-guide/series-4

Om det är något man lär sig där så är det:

  1. Hitta det sämsta huset i ett annars attraktivt område.
  2. Ha en realistisk budget med marginaler både i tid och pengar.
  3. Bygg och inred utifrån den tänkta köparen, och gärna generiskt så det passar många. Väldigt många i programmet som inreder "åt sig själv" med udda lösningar och omoderna inredningsdetaljer som skrämmer iväg köparna.
I princip är det din tid du får betalt för. Jag tror det var någon enda person i hela serien som kom igång med ett riktigt företag kring det, och då jonglerade de flera hus på samma gång för att inte behöva stå och rulla tummarna i väntan på någon hantverkare. De hade också bra disciplin med budgeten och projektledningen.
Hej Gabriel!

Glädjande att du är arbetsam. Eftersom det kliar i fingrarna och du har lite möjligheter och förutsättningar så borde du kanske prova med en lägenhet och om det är något du vill fortsätta med. Min uppfattning är att man många gånger går i princip plus minus noll, i alla fall om man försöker räkna med investerad tid och energi. Kanske beroende på var i landet. I dagens läge och då många är renoveringssugna och “händiga” så blir en renoverad lägenhet kanske bara ännu mer lättsåld.


Jag delar Emils uppfattningar. Många gånger tar renoveringen dubbelt så lång tid som tänkt. Se hur man inreder en hyreslägenhet, med andra ord, renovera stil/färgneutralt, om inget annat bör det vara mer hållbart även ur ett miljöperspektiv så att man inte river 5-10 år gamla kök och badrum. Det verkar vansinnigt tycker jag.

Ha också i åtanke att skattereglerna ser annorlunda ut om du köper, renoverar och säljer bostaden i rent spekulationssyfte. Detta då man ofta köper och säljer inom ett år, och då är skattesatsen högre än om du faktiskt bor i bostaden en längre tid.

Om du ämnar göra detta under en längre tid kan även Skatteverket komma att anse att du bedriver näringsverksamhet och beskatta dig klart mer än om du gör någon enstaka affär. Det finns i dag mig veterligen inga strikta regler kring när man beräknas bedriva näringsverksamhet, utan det är lite godtyckligt från myndigheternas sida. Dock har ett antal personer i Stockholm på senare år blivit ålagda att betala tillbaka skatt på grund av att Skatteverket ansett att de bedrivit näringsverksamhet.