Kryptovaluta (inte Bitcoin)

Finns det fler i forumet som är intresserade av kryptovalutor och framför allt det som händer i DeFi-världen? Vad har ni i så fall för reflektioner och tankar kring detta? Intressanta projekt mm.

Jag pratar alltså inte om Bitcoin, utan mer moderna valutor.

2 gillningar

Tycker det är svårt att få bra information om cryptos. Går man in på youtube och söker på en valuta är det antingen någon som sitter med TA och säger “to the moooooon!!” eller någon tech-nörd som går in i minsta tekniska detalj hur crypton fungerar, vilket oftast inte ger mig någonting.

Köper bara bitcoin och etherium än så länge, tycker de verkar vettigast. Är ingenting för 1000x avkastning men man vet vad man får. Tycker speciellt etherium verkar spännande där man kan bygga projekt ovanpå blockkedjan.

Annars kanske man får gå all in i CumRocket :laughing:

2 gillningar

Jag har noll intresse av Bitcoin, men också väldigt lite intresse av crypto som fokuserar på “smart contracts” som Ethereum och liknande. De tekniska trade-offs de måste göra för att få turing complete scripting att skala skrämmer helt enkelt bort mig. (Antingen så inför de extrem komplexitet eller så tummar de på decentralisering.)

För mig så är pengar the killer app för krypto, därför tror jag mest på krypto som Monero och Bitcoin Cash, som faktiskt kan hålla transakionsavgifterna nere, till skillnad från Ethereum och Bitcoin.

Och bör nämna att man kan bygga projekt på “vanliga” krypto också. Se t.ex. AnyHedge eller Flipstarter som är byggda på Bitcoin Cash.

AnyHedge gör det möjligt att betta på värdet på vad som helst (givet ett orakel som ger prisuppdateringar) och Flipstarter fungerar som en Kickstarter, men utan en mellanhand.

1 gillning

Statens styrning av det ekonomiska systemet är avgörande för maktkoncentrationen i alla länder idag. Den individuella specialiseringen i produktionskedjan har bidragit till att produktiviteten globalt sett aldrig har varit högre och ändå tvingas vi aktivt in i ökad belåning, skuldsättning, framskjutna pensioner och massiv inflation av vissa tillgångsslag som t.ex aktier, mark och fastigheter (ja, i Sverige också!). Det är inte hållbart och de flesta vet om det. Nya generationer står inför utmaningar som att de inte kan köpa bostad, flytta hemifrån, eller gå i pension.

Jag tycker att use caset för många kryptovalutor är intressant för att:

  • En del är deflationära, så man kan faktiskt spara sina pengar för framtiden.

  • Det kan potentiellt vara ett verktyg för demokratisering av stökiga regioner när alla kan spara något trots att användningen av deras kommersiella banksystem reserverats exklusivt till regimtrogna individer. Det ger lite av makten tillbaka till befolkningen.

  • Pengar som inte sätts i konsumtion är det bästa vi kan ge vår planet. Lån, aktier, räntepapper, guld och andra råvaror är finansiella instrument som i grunden bygger på konsumtion och/eller uthämtning av ändliga resurser. Guldbrytning t.ex. är extremt destruktivt för miljön. Det är sådant som vi behöver inse att vi måste bort ifrån.

Hur skulle kryptovalutor lösa detta menar du?

Vilka kryptovalutor som jag kan köpa/mina idag gör att jag behåller min köpkraft i framtiden?

1 gillning

Tack för svaret!

Jag har själv harvat runt i träsket ett tag och tycker jag har hamnat ganska rätt till slut. Jag kör mycket på Terras nätverk (smarta kontrakt) där huvudtoken är $Luna. Där erbjuds också stabil avkastning på 20% på deras stablecoin UST.

Jag blir lite fascinerad över hur folk kan ha sånt motstånd mot krypto men det är kanske förståligt så som media rapporterar.

Ett enkelt missförstånd i den skriftliga kommunikationen, helt säkert.Jag önskade klargöra del av bakgrunden till varför det finns ett groende missnöje mot det nuvarande finansiella systemet, särskilt hos yngre generationer. Lösningsorienterade människor letar alternativ och krypto presenteras ofta som ett. Jag påstår inte att så är fallet.

Frågar du efter vilka kryptovalutor som är deflationära av sin natur? Eller vill du göra poäng av att det är ett volatilt tillgångsslag?

Sedan, Erik, så hann jag ju läsa att du refererar till mitt inlägg som religiöst mumbo jumbo strax innan det försvann i en edit. Vi kan väl komma överens om att hålla oss borta från sådant.

För många altcoins och för lite tid! :smile: Jag har inte satt mig in i Luna, men mot bakgrund av tidigare inlägg där jag diskuterar demokratiseringen av stökiga regioner så har jag däremot satt mig in i Cardano som kan bli intressant framöver (siktar in sig på afrikanska länder).

Okej, men min fråga kvarstår. Om de är missnöjda pga. orsakerna du anger vill de ju rimligen ha en lösning på detta, och hur menar du att kryptovalutor är lösningen på detta? Eller menar du att det inte är lösningen och att det med bostäder, pension etc bara var irrelevant pladder som inte har med saken att göra?

Nej, jag frågar det jag skriver :grin: Du skrev att folk kan ”spara sina pengar för framtiden”, vilket innebär behålla sin köpkraft i framtiden. Så, vilka kryptovalutor som jag kan köpa/mina idag fyller detta syfte?

Det är bara Jan som varit framme :sweat_smile: Jag tycker man ska kalla en spade för en spade och får tåla det, så vi är inte överens där :slight_smile:

:laughing: Försöker bara att vi ska ha en god ton i forumet. Synd om viktiga och kloka åsikter försvinner i hur de sägs snarare än i vad som sägs…

1 gillning

En spade för en spade… :joy: det tycker man på flashback och 4chan också!

Nu blir ju detta lite för grundläggande för dig, men jag påstår att missnöjet är en förtroendefråga. Kryptovalutor är ett tillgängligt decentraliserat investeringsalternativ för den som vill prova något annat än de centraliserade produkter som vi redan använder. Det är inte alls omöjligt att ett hållbart finansiellt system inrymmer båda. Att vi investerar för att ha råd med bostad och pension är vi säkert överens om.

:clown_face:

Inflation eller deflation inom tillgångsslaget har en inverkan på den framtida köpkraften, relativt sett andra tillgångar och valutor. Köpkraften i en tillgång påverkas även av andra faktorer som tex efterfrågan, men det vet du ju redan.

Erik, är du extremt emot kryptovaluta eller är du bara besserwisser som gillar att gotta ner dig i andras okunskap? :blush: Enligt mig är inget av detta särskilt konstruktivt.

Fast det gör det inte om personen som läser det tänker objektivt :sunglasses: Däremot riskerar man att legitimera tramsigheter genom att låta dem stå oemotsagda.

Okej? För mig är det ett gammalt talessätt som fanns långt innan någon av dessa nu nämner, men om det är dina referensramar så absolut… jag dömer ingen.

Absolut, men vad har det med kryptovalutor att göra? Om du vill investera för att köpa en bostad eller till din pension bör du göra det inte produktiva tillgångsslag, inte spekulera i att nästa person kommer vara villig att betala mer än dig för krypto x.

Du svarar fortfarande inte på frågan. Kan det kanske bero på att krypto med den egenskapen jag efterfrågar inte existerar?

Så att någon kommer med ett påstående och man ifrågasätter detta för att få en bättre förklaring/ber personen utveckla sin tanke är inte konstruktivt? Vi kan inte bara sitta och hålla med varandra och sjunga kumbaya.

Hör och häpna, ibland kan två idéer samexistera. Världen är inte svartvit.

Nej jag upplever inte det särskilt konstruktivt.

Erik, har du testat köpa, sälja och använda dig av krypto? Isf vad och hur har upplevelsen varit?

Så diskussioner där man ifrågasätter andras ståndpunkter är inte konstruktivt. Check på den.

Nej, aldrig en genuin transaktion där man köper en vara ett tjänst och betalar med krypto, och det tror jag gäller de flesta som spekulerar i dessa. Behovet har aldrig uppstått, och jag kan inte tänka ut något seriöst use-case där det skulle göra det nu heller.

Det är faktiskt ganska fascinerade när man förstår vad krypto kan användas till (förutom knark och vapen).

  • Man kan få tillgång till alla världens börser för att spegla olika aktiers värde om man vill hedga sig mot dessa.

  • Man kan skapa sina egna fonder och lägga till de bolag och tillgångar som man själv önskar.

  • Man hittar ”sparkonto” med 20% ränta.

  • Betalkort (visa) som ger 1-8% cashback.

  • Säkra och snabba ”Swishlösningar”.

Det är kul! Testa :blush:

2 gillningar

Förstod tanken med att kika närmare på alternativa kryptovalutor. Intressant och hur man än vänder på det, det är en del av framtiden.:slightly_smiling_face:
Men efter att ha läst ett par inlägg så känner jag att ni får ha denna tjafstråden för er själva…:unamused:

Vi kan prata alternativa valutor, inte tjata :blush: Det var lite min tanke med denna tråden.

1 gillning