Låna pengar för att investera?

Jag har en idé om att låna upp pengar på min lägenhet för att investera i annat. T.ex Tessin. Jag har 1,1 i lån på en lägenhet värd 3,5-4,4 milj. (jag har fått lite olika besked från olika banker om värdet) Ränta på 1,54%

Tänker jag fel om jag ser en möjlighet att tjäna pengar på min lägenhet om jag har 1,54% i ränta och investerar så jag får 8-12 % i avkastning? Jag ser inte fällorna - kan du se dom? (mer än om räntan sticker)

Tumregeln är: Ju högre ränta, desto större risk för att förlora pengar.

Om det vore så enkelt som du beskriver, skulle i princip varenda villaägare och bostadsrättsinnehavare belåna sitt boende för att tjäna grova pengar. Riktigt så lätt är det inte!

Mja, fast historiskt sett har det faktiskt varit precis så lätt: http://archive.riksbank.se/Documents/Protokollsbilagor/Samverkansrådet/2014/PM%204%20-%20Hushållens%20amorteringsbeslut.pdf

Dessutom har ju inte villa- och bostadsrättsägare någon fördel här jämfört med hyresrättsinnehavare. Snarast tvärtom! Äger man sitt boende är alltid minst 15% av ens kapital inlåst i bostaden istället för att förräntas på börsen. Dessutom är man nu tvingad att amortera ned lånet till 50%. Hyresrättsinnehavare kan däremot ha hela sitt kapital på börsen.

Jag har skrivit lite om det här också:

Tanken om att skapa sig själv ett “räntenetto”, precis på samma sätt som bankerna gör, är inte fel. Däremot måste man som Nestor säger, vara väldigt försiktig med belåningen. Hävstång fungerar nämligen lika bra i båda riktningarna.

Mott svar handlade inte om börsen utan om att belåna sin villa eller bostadsrätt för att investera i fastighetsprojekt. Snacka om att lägga alla sina ägg i samma korg…

Ah, det var lite väl tidigt på morgonen när jag svarade. Sorry! :slight_smile:

Som ovanstående skriver så är det vid en första anblick en bra idé. Men det är inte riskfritt att investera via Tessin. Ingen kan garantera en avkastning på 10-12%, då finns alltid en ganska hög risk att förlora hela eller delar av pengarna. Läs Tessins villkor noggrant och fundera igen. Men som sagt, 10-12% innebär hög risk.