Belåna huset och investera

Hej,

Jag har en fundering som jag vill ha feedback från er som kan detta med sparande mm. :slight_smile:
Jag funderar på att belåna huset med ca 150 000kr och med fastränta på ca 1,49%, sen vill jag investera pengarna på Lysa och hoppas på att där kan man få en avkastning på ca 6-8% per år.
Låter detta som en bra ide? Eller är det dumt och för riskabelt?

Så gör nästan alla småsparare. Det vill säga kombinerar bolån och börsinvesteringar.

  • Har du en kontantbuffert för akuta händelser?
  • Vad har du för belåningsgrad på huset?
  • Vad har du för tidshorisont med investeringen?
  • Hur känner du inför att pengarna kan tappa halva sitt värde som det sedan tar minst tio år att tjäna tillbaka?

Här är ett bra poddavsnitt som jag tror kan intressera dig:

Jag ser också logiken med att belåna sig till en låg ränta för en högre avkastning. Men… När tillräckligt många småsparare stoppar in lånade pengar på börsen borde varningslamporna börja blinka. Här är en lärdom från 1929 som The Street tycker vi ska bära med oss:

  • Avoid using leverage . A big problem in 1929 was that investors borrowed too much money to invest in the stock market, believing that the stock market would keep on rising and never decline. Big mistake. When the market did decline, creditors wanted their money back, but financially ailing investors were over-leveraged, and couldn’t repay their loans. The lesson learned? Never borrow money for your investment account. If things go south in a hurry, you’ll be glad you didn’t overextend yourself with excessive borrowing.

Jag har ingen åsikt av vad som är rätt eller fel och situationen är klart annorlunda nu i jämförelse med 1929 (this time it’s different). Så länge man är varsam och medveten om att 6-8 % avkastning per år inte är någon garanti.

Borde inte den risken begränsats delvis (i alla fall i Sverige) av dom nya amorteringskraven?

1 gillning

Absolut. Risken är begränsad. Inte enbart på grund av amorteringskravet utan även för att du har ett hus som säkerhet. Jag tycker nog ändå det finns en problematik här om det blir en norm i samhället att belåna hus och hem för att gå in på börsen.

Känns som ett större problem att folk de facto redan idag belånar hus och hem för att finansiera bilar och semestrar etc. För att inte tala om alla andra konstiga konsumtionslån utan säkerhet som folk tar för att köpa prylar. :slight_smile:

3 gillningar

Svaret är “det beror på”. :slight_smile:

  • Har du kvar låneutrymme om någon oväntat händer med huset/bilen/etc (alternativt kontanter som inte är bundna)?
  • Utlöser du amorteringskrav med lånet?
  • Du har fast ränta. Hur länge? Du har de facto låst pengarna till börsen lika länge som lånet löper.
  • Hur mycket pengar har du tillgängligt om investeringen sjunkit i värde, den dagen du behöver lösa lånet (hänger ihop med ovanstående två punkter)?
1 gillning

Man får börja med att fråga sig vad man känner sig bekväm med.
Gjorde själv precis detta under rådande Corona dipp. Lånade 1/6 del av vad Stabelo anser vårt hus är värt och investerade dessa på Lysa med teorin och ambitionen att den lånade 6e-delen ska täcka totala huslånets räntekostnad innan ränteavdrag. Har med det extra lånet ca 50% belåningsgrad.