Löneväxla bonus?

Hej!

Jag behöver lite tips på hur jag ska tänka kring löne/bonusväxling. Jag är 37 år och tjänar ca 50 000 kr i mån och löneväxlar idag 2000 kr i mån. Detta år får jag 100 000 i bonus. Min fråga är om jag ska avsätta dessa till tjänstepensionen och låta det växa där eller om jag ska ta ett 50 % skatteavdrag och investera i aktier/fonder och att jag i det långa loppet tjänar mer på det? Det finns ju många minus med att låsa pengar i tjänstepension. Typ att man får ta ut pengar tidigast från 55 års ålder… Vem vet hur det ser ut när jag är 55, då kanske gränsen för uttag har flyttats fram till 65! Sen kanske jag ändå får skatta bort pengarna när jag väl ska ta ut dom? Jag är villrådig, hur ska jag agera?

 

 

Jag tycker att du har bra koll på problemställningen vilket gör det svårt att rådge. Tjänstepension är ju på sätt och vis en spekulation i framtida skatt. Jag och Caroline tjänstepensionssparar, men inte mer än vi behöver.

Så mitt råd skulle egentligen vara att räkna på hur mycket du behöver avsätta för att få ihop den summan som du önskar att ha i pension. Då blir det enklare att fatta beslut än att resonera kring “spara så mycket som möjligt” vilket det är lite av nu.

För mig är t.ex. summan jag behöver i min tjänstepension när jag fyller 65 år, 7 Mkr. Om jag har 7 Mkr så kommer det tillsammans med min allmänna pension motsvara 80 % av min nuvarande lön. Det vet jag kommer att räcka. Med tanke på att jag är 38 år gammal, har en summa idag, ränta-på-ränta och 27 år kvar blir det ju en ren matte-övning med ränta-på-ränta-kalkylatorn.

Hänger du med på hur jag tänker?

Japp, stort tack! Ska ta och räkna på det då till att börja med.