Löneväxling eller andra alternativ?

Hej

Är 58 år gammal och byter arbetsuppgifter. Min lön ökar från 45.000 till 55.000kr. Har en god ekonomi och klarar mig fint på min nuvarande lön och funderar på att spara min löneökning till pension. Enligt pensionsprognosen kommer jag inte upp till att behöva betala statlig skatt på min pension, oavsett ålder jag väljer att gå i pension. Är löneväxling det enda alternativet för att spara till pension eller finns det andra vettiga alternativ?

Hade själv samma “problem” i två års tid och hittade inget bättre än löneväxling. Se till bara att placera i fonder med låg avgift!

Hej Stefan,

Jag håller med Nestor att det är svårt med alternativ. Jag skrev ju en artikel om fördelar och nackdelar med löneväxling. Du kan läsa den här:

Du kan läsa om fördelarna, även om jag inte rekommenderar det för de flesta (då de tjänar under 40 000 kr per månad). Den här frågan kom faktiskt med i veckans video om frågor och där tipsar jag om ett alternativ. Det är att faktiskt att fundera kring att gå ner i arbetstid.

Den ena anledningen kan handla om ökad livskvalitet men det kan också vara en möjlighet att starta något projekt som absolut skulle kunna ersätta det inkomstbortfallet över tid. Jag har gjort så själv flera gånger att jag har startat saker vid sidan som sedan har växt över tid. Det vill säga att ibland handlar det inte om att optimera pengarna utan man kan titta på andra resurser som tid och energi.

Lycka till med ditt beslut! :slight_smile:

Jan