Lysa Bred - falsk marknadsföring med den svenska delen i en relativt smal Sverige-fond?

Yes, håller med. Lite intressant kuriosa är att Atlas Copco och Ericsson väger tyngre än Facebook och Alphabet (Google) i Lysa Bred portföljen. Värt att tänka på :joy:

6 gillningar

Det kanske redan diskuterats, men om vi bortser från home bias eller ej så är väl täcka 85% av svenska marknaden rimligt (om nu Öhmanfonden gör det). Hållbarhetsprofilen kanske inte är helt lämplig dock, så OMX Benchmark Index vore bättre.

Samma gäller USA där S&P 500 motsvarar ca 80% av marknaden (ser två S&P 500 och Vanguard North America som innehåller 600-700 bolag) . Även Japan är representerat av en fond med drygt 500 innehav. De två Europafonderna täcker drygt 600 aktier och där återfinns ett gäng topp 10 börser (tex UK, Tyskland, Frankrike, Schweiz)

Dvs, det är enbart hållbarhetsfonden som är problemet, inte att täcka 85% av marknaden

Alla investerade fastnar i recency bias, jag också. Senaste decenniet har large cap gått bäst i USA tack vare FAANG, så ingen bryr sig om småbolag saknas. Utanför Lysa är det väldigt sällan jag hör nån gnälla över att deras globalfond inte innehåller småbolag. I Sverige däremot har small cap gått bäst senaste decenniet, så alla blir galna om sin Sverigefond saknar småbolag. Ingen vill lite av uppgången som AMF Småbolag och Spiltan Investmentbolag haft. (Lite förnämligt också att Spiltans största innehav by far är Investor, som helt exkluderas i Öhman-fonden på grund av vapenkriteriet. Så i en bred Lysa-portfölj får man inte ens Investor.)

1 gillning

Håller med och visst vore det antagligen bäst med en total stock market-fond för varje land, men givet exponeringen mot alla andra länder vore 85% absolut tillräckligt, men utan hållbarhetsprofilen som förstör rejält med Investor som bra exempel. Dvs fond som följer OMX Benchmark Index (som Nordnet Indexfond Sverige t.ex.)

Känns ändå lite bra att de aktivt pushar hållbara fonder på folk som skiter i det och som fnyste åt idén om ekologisk mjölk när det lanserades och saknar sin gamla kära oljepanna och dylikt.

Känns bra i magen.

Men de borde kanske vara lite öppna med det, om de inte är det.

Hållbara fonder hjälper ju inget, har ju avhandlats i flerfalet trådar på detta forum. Ekologisk mjölk ser jag ingen mening med heller förutom att den förmodligen är dyrare?

4 gillningar

Det börjar närma sig kvartalsskifte och beslut om flytt, någon som hört något från Lysa om fondbytet?

3 gillningar

Inte hört/sett något men hoppas som de flesta andra också på ett byte. Alternativt att de tar bort sin home bias så man kan välja Sverige fond själv.
Men detta är något som gör att jag tveksam över hur länge jag vill stanna på lysa också. :man_shrugging:

3 gillningar

Inget mig veterligen… :frowning:
Det jobbiga är att jag nu kollade avkastningen på Avanza mellan SEB Sverige indexnära och Öhman Sverige marknad hållbar. 65% vs 52% på 3 år. En betydande skillnad. Och ja jag vet att historik inte säger nåt MEN en bred portfölj ska ju innehålla breda indexfonder. Så här tycker jag faktiskt att LYSA BRED brister. Dvs man har valt en fond som aktivt valt bort många bolag och har enligt mig blivit smal…
Jobbigt att vi inte heller vet om nåt är på gång. Vet inte hur man gör men kan inte nån tagga Oscar på LYSA så kanske han bara kan meddela om det fortfarande är nåt på gång???

Yes, tycker det är lite tråkigt att deras kommunikation inte är skarpare, som vi varit inne på i denna tråden några månader nu.
Kommer iaf flytta över allt till min Nordnetportfölj nu:

Kommer den ha bättre riskjusterad avkastning i framtiden än Lysa? Framtiden får utvisa, jag tror iaf den har väldigt goda chanser. Kanske byter tillbaka till Lysa igen om dom får ordning på sin kommunikation och Sverigefond.

6 gillningar

Varför kopierar man inte AP7 om det nu är så jävla bra? Den har väl inte 20% sverige?

Finns en lång tråd om Home bias om du vill läsa. Är det rätt att övervikta mot ens hemma marknad (s.k. Home Bias)?

Jo, men varför har inte AP7 20% home bias i såna fall. De verkar ju ändå veta vad de gör?

Det får nog deras förvaltare svara på, tror att Jan ställde den frågan till AP7 chefen i detta avsnittet om du orkar kolla igenom:
https://youtu.be/I-fjxuelQj0

Ap7 aktiefond är en global indexfond och i en global indexfond är Sverige max 1%. Svårt att få global spridning med 20% Sverige :+1:. Svårt att få bred global spridning när man överviktar 1% till 20-30% :+1:

Irrelevant jämförelse skulle jag hävda.
AP7 rekommenderas för att den har lägst avgift samt att den har hävstång.
Jag har aldrig hört någon säga “AP7 är så jävla bra eftersom den innehåller 1% Sverige”.

Ska en global indexfond ha mer än 1% Sverige? Vem bestämmer det? :+1:

Min kommentar ovan var kring att Lysa inte bör kopiera AP7, trots att AP7 hyllas som en väldigt bra global indexfond. Lysa har aldrig hävdat att deras produkt är en global indexfond. De säljer en produkt som ska täcka hela portföljen, dvs både global indexfond, svensk fond för home bias, samt räntedelen.

6 gillningar

LYSA :wink:
10 tecken

Hittade detta i Lysa Community på Facebook:

Som tidigare nämnt i din frågeställning från den 17 augusti här i Lysa Community har vi ett aktivt arbete kring exponeringen mot Sverige för bred inriktning. Ditt likväl alla våra kunders förtroende betyder allt och vi har lyssnat på era synpunkter då vi hoppas just nu på att kunna kommunicera mer kring Sverige-exponeringen runt årsskiftet.

Återigen tack för din feedback och förståelse. Vi är öppna för fler frågor och tills dess önskar vi er alla en lysande söndag!

Bästa hälsningar,
Oskar @ Lysa

3 gillningar