Lysa vs Avanza Global

Hej. Har en fundering…

Är det någon ide att ha både en Avanza Globalfond och en 90/10 hos Lysa?

Har ingen koll på om det är snarlikt eller inte. Kanske bättre att sätta mer pengar i

den ena bara?

Hej Jenny!

Njae… De är inte jämförbara. Lysa har plockat ihop en egen globalportfölj som är mycket bredare än Avanza Global. Lysa har dessutom 20% av sitt innehav i Sverige mot AG:s ca 1%. Jag har haft Lysa, men har nu gått över till Avanza och flyttat allt till olika ISK hos dem. Jag har Avanza Global som aktiefond och AMF Räntefond Lång som räntefond. Jag månadssparar 90% AG och 10% AMF Lång till dem. Det kostar mig totalt 0,10% i produktavgift och ska ställas mot Lysa som för mig hade ca 0,44%.

Det är inte svårt att ombalansera två fonder heller en gång per år. Dessutom ombalanseras innehavet i det index som AG följer två gånger per år.

Det finns många teorier kring hur portföljer ska se ut. Men, som den professor sa som Jan intervjuade för ett tag sedan, att gå ifrån ett globalindex innebär en risk som du med största sannolikhet inte för betalt för. Med det menas att du ökar risken i din portfölj, men du kommer sannolikt inte få högre avkastning.

Jag trivs bra med Avanza nu. Senaste uppdateringen i appen är också snygg där man kan lägga sina olika konton i grupper som Pension, Barnspar, Buffert osv.

Sen har jag öppnat två sparkonton hos Avanza via Collector och då får man också riktiga kontonummer och jag har lagt upp alla konton i min bank så jag kan föra över åt båda håll. Buffertsparande med månatliga överföringar blir superenkelt. Dessutom ser jag nu allt mitt sparande på EN plats. Flyttade min buffert från SBAB till Avanzas Collectorsparkonto.

Lysa är absolut ingen dålig fondrobot och vill du verkligen inte hålla på med fonder utan bara ha ett stabilt sparande så kör på Lysa helt och hållet. Lysa har fina kvalitetsfonder och har smidiga överföringar och autosparande.

Om du vill kan du ta 250:- av ditt månadssparande till Lysas 90/10 och spara i ett ISK hos Avanza med 50:- i AMF Räntefond Lång och 200:- i Avanza Global. Det blir den billigaste 90/10-portfölj du kan göra. Jag tror den kommer gå bättre över tid än Lysas portfölj.

Lycka till med vad du än väljer!

 

Mycket intressant resonemang.

Lysas max avgift idag är 0,412% (exklusive skatt).
https://lysa.se/avgifter
Jag jämförde (med hjälp av sidan) dina avgifter med 0,10% mot Lysas när startavgiften är 100.000 kr med 7% avkastning per år under 20 år i en 90/10 portfölj:

~ 30.500 kr
~ 7.500 kr

Skillnaden i avgifter blir alltså ca 23.000 kr på 20 år för Avanzas fördel.

Under de senaste 5 åren har LF Global indexnära avkastat 95,3% (Morningstar).
Under samma tid har Lysa avkastat 79,05% (simulerad avkastning med fonder motsvarande Lysas inkl. avgifter, 100% aktiefonder).
https://lysa.se/avkastning

(Kanske någon kan föreslå en annan fond för att bättre kunna jämföra utvecklingen med Lysa under 15 år.)

Det verkar sannolikt att Avanza Global går bättre över tid än Lysa.

Förutom avgifter, vad är det som brister hos Lysa? Kan det vara för stor home bias eller för lite USA? Eller är en 5 års period för kort för att kunna dra några slutsatser?

Men det kan också vara så att utvecklingen i Asien kommer att tala för Lysas fördel i framtiden.

Hej Tale.
Ingen vet om framtiden. Det vad vi vet idag är avgifterna. Då kan du räkna att det är viktigt med avgifterna och det gör mycket 0.30% i avg billigare för Avanza Global om man redan har några miljonär som jag i Isk. Om jag skulle sluta månadsspara nu och låta portföljen varai Avanza Global skulle jag spara flera 100 tusen i avget på 20 årssikt jämfört med Lysa. Att kopiera lysa är inte så svårt 60% Avanza Global. 20% Avanza Zero. 20% Swedbank Robur Access Asien. Nästan som lysa och kostar inte ens 0.15% i avg. Jag kör 100% Avanza Global. Lycka till.
Mvh. Jack

Jag håller med dig och dina siffror om avgiftskostnader stämmer väl. Och det är fullt möjligt att skapa enkelt och billigt en portfölj som liknar Lysas (även om globala småbolag och tillväxtmarknader saknas i ditt förslag och jag är inte så förtjust i Avanza Zero, men allt det där är lätt att åtgärda).

Men min fråga var egentligen mer teorerisk:

Fonder som följer MSCI World Index (som AG) verkar ha gått historiskt bättre än Lysa. Handlar det bara om tur eller kan det finnas det några brister i Lysas portfölj i sig, dvs. är det möjligt att optimera den ytterligare eller är den redan perfekt? Utifrån MPT, CAPM, MSCI ACWI IMI, andel och sammansättning av home bias osv.

@Indexpatronen

@Indexpatronen
Lägger du räntedelen på ett aktie/fondkonto då eller?
//Tomas

Nope, det kanske jag borde rent skattemässigt. Men, med både räntor och aktier i samma ISK kan jag se hur hela innehavet förändras utan att behöva tänka på vilken del av vinsten som ska skattas bort och försöka räkna ut relationen mellan fondkontot och ISK-kontot. Det är ju trots allt rätt smidigt att se att portföljen med 60/40 har gått x % uppåt och 90/10 gått y % uppåt under en given period.

Ombalanseringen blir också lite knepigare om jag har dem separat.eftersom jag måste ta hänsyn till skatten INNAN jag kan veta vad jag faktiskt ska ombalansera (sälja/köpa). Nä, jag lägger allt i ISK för enkelhetens skull.

”Diversification means usually being a little disappointed”
https://wellesleyinvestmentpartners.com/images/Wellesley_Investment_Partners_Chart_of_the_Month_August_2018.pdf
Investment Returns by Asset Class 2008-2017

  • En snygg tabell som förtydligar några frågor som har inget givet svar.

Jag fattar, tack! Jag väljer att lägga min räntedel i en 90/10 på ett sparkonto med den bästa räntan jag kan få för stunden, räntefond på ISK känns inte rätt…över tid.

Om du inte vill ha koll på ditt konto och ombalansera själv en gång i halvåret/året så välj Lysa. Om du kan tänka dig att ombalanserna själv så välj Avanza global som kostar 1/4 mindre i avgift, över tid kommer det göra skillnad i avkastning.

Det finns “ränta på ränta” men det blir också samma sak åt andra hållet dvs “avgift på avgift”.

//Tomas