Min ekonomi, min plan och era tankar

Hej kamrater! Ska skriva lite kort om min livssituation och hur jag funderar på att börja mitt sparande.

Jag är 25 år och jobbar i skogen, tjänar 430.000 brutto om året.

Jag har inte haft några pengar på börsen då jag har sparat pengar till ett husköp och ett skogsköp.

I slutet på februari, precis innan börsen dippade så genomförde jag köpet. Så här ser mina lån ut:

Huslån på 465.000kr, 1,65% ränta, 70 % bel.grad. Skogslån 650.000kr, 2% ränta(1år), 50% bel.grad. vi är 2 syskon på skogslånet, pga av olika anledningar tog vi bara ett år och fick därmed lite högre ränta där.

I nuläget så lägger jag in 5000 kr i månaden på båda lånen tillsammans, räknar att jag kommer vara nere på 50% bel.grad på huset om 3 år. Skogen ser jag som ett pensionssparande.

Jag har buffertsparande på 40.000 kr. Mina årskostnader utöver lån (räkningar,försåkringar,fack,akassa) nu då jag har sambo är ca. 25.000.

Jag brukar ha ca 10.000 kr över per månad.

Nu vill jag starta ett “hinksparande”. Jag har 40.000 kr utöver bufferten jag ska investera.

Min tanke är att det ska se ut så här i slutändan:

Bufferthink på allkonto: 40.000 kr

Mellanrisk 60/40 på LYSA: 120.000 kr (3*buffert)

Högrisk 90/10 på LYSA: Så mycket jag kan efter mellanhinken är fylld.

Lekhink: så småningom om jag blir så pass intresserad.

Utöver rena pengar i sparande så har jag en välskött skog som växer riktigt bra varje år.

Min bankkontakt tyckte att jag skulle lägga in allt i en av deras högrisk fonder med 1.6% i avgift, i bästa fall skulle jag ha 1.200.000 inom 5-10 år och i värsta fall skulle jag ligga minus 16%, fråga mig inte hur dom räknar. Gav iallafall fan i den och 3 dagar efter dök den tillsammans med resten av börsen så det var ju skönt.

  1. Lång utläggning, är det någon som har orkat läsa igenom allt så är jag väldigt intresserad utav vad ni tycker om min plan? Känns det vettigt tycker ni? Rimlig storlek på hinkar? Skulle ni gjort annorlunda?
 

 

 

 

 

 

Hej Fabian!

Tycker det ser väldigt bra ut, du verkar ha bra koll på din ekonomi och ditt sparande, kör på!

Jag tycker också det ser väldigt bra ut. Det enda jag tycker du ska fundera över är om du ska ha ett särskilt sparande för utgifter kopplade till huset. Det beror ju mycket på det nuvarande skicket naturligtvis men t.ex. vet ni med er att taket kommer behöva bytas om ca 10 år så kan det vara skönt att börja sätta över pengar till det.

Vi har gjort så att vi har ett vanligt buffertkonto och ett huskonto som vi för över pengar till varje månad och där vi också tar pengar ifrån om vi gör en renovering eller något större inköp till fastigheten. Eftersom vi hela tiden sätter in mer än vi använder så har det skapats en extra buffert som är öronmärkt för huskostnader. Skönt att ha om det plötsligt skulle uppstå en oväntad större kostnad.