Nästan 2 miljoner i sparkapital - Vad göra?

Hej,

Har som 32 åring lyckats spara ihop cirka 2 miljoner kronor som jag har på sparkontot till 0,9% ränta.

Sen jag började jobba har jag i princip trott på det här med bostadsbubbla och börsbubbla men aldrig fått uppleva det själv när jag haft pengar.

Nu ligger både börsen och bostadspriserna på ATH. Gick i planer på att investera i utlandsbostad också men nu har även dom planerna gått upp i rök då priserna i kronor på stillastående europeiska marknader stigit med 20% på 2 år tack vare kronförsvagningen.

När 2008/2009 krisen skedde hade jag ingenting att investera och då visste jag inte ens hur man köpte en fond. Idag är jag mycket mer påläst men problemet idag är att jag inte har en aning om vad jag ska lägga pengarna på eller när jag vill eller behöver använda dom.

Min magkänsla säger att bostadsprisökningarna är över men att vi har en lång tid framöver med låg ränta och att köp av bostad i Sverige är det absolut bästa man kan göra med mkt kapital idag. Nackdelen med detta är dock att man antagligen kan glömma att inflationen kommer att leda till stora löneökningar som kan användas till att amortera ner lånet utan det kommer antagligen bli att man lever för bostaden för nästkommande generationer. I en högkonjunktur har ju min löneökningstakt legat på 2%. Jag har ingen anledning att tro att den kommer att ligger på en högre löneökningstakt vid en eventuell lågkonjunktur.

Alternativ 2 är att investera på börsen men med vilken fördelning? Jag hade tyckt det var jobbigt att se mitt hårt ihoparbetade kapital minska i värde med mer än 20-25%. Min hjärna hade då sagt: Jaha då rök kontantinsatsen till en 3,5 miljoner kronors lägenhet som fortfarande kostar 3,5 miljoner samtidigt som mitt kapital minskat med 25%.

Vad hade ni gjort?

Väntat vidare på någon form av sättning någonstans?

Köpa bostad?

Investera i någon portfölj? Vilken?

 

Nu i efterhand ångrar jag mig att jag inte bara konsumerade alla mina pengar och lade pengar på att resa, festa, köpa nya bilar och bara lånade hej vilt. Det rådet brukar jag ge dom som går ut skolan idag.

Att spara gör en inte lycklig utan tvärtom. Man blir deprimerad av att vara kapitalstark.

 

Hej

 

Bra jobbat! Det är få förunnat att ha ett sånt sparkapital.

 

Kolla fyra-hinkar-strategin. Tror det är bra start för dig.

https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

 

Hur mycket tänker du att du behöver i kontantinsats till ett boende. Håll dom pengarna utanför börsen…

Resten kan du investera i en global aktieindexfond + nån del i en global räntefond om du tycker att du behöver extra krockkudde utöver de pengar du har på sparkonto. Ett enkelt och effektivt sätt att få avkastning och riskspridning.

MVH Kalle

 

 

 

 

 

 

Är det inte så att om man är positivt inställd till börsen bör man också vara positivt inställd till bostadsmarknaden här hemma? Börsen går ju bra p.g.a. bra global efterfrågan och Sverige går ju bra när den globala efterfrågan är hög. I så fall bör man köpa en bostad så snabbt man bara kan innan det blir dyrare nästa år då kollektivavtalen i princip garanterar nominella löneökningar samtidigt som räntenivån kvarstår. Inflationen klarar ju inte att nå upp till målet ens i en högkonjunktur. Varför skulle den då göra det i ett läge där den globala efterfrågan avtar? Riksbanken försöker idag att genom räntedifferens åstadkomma en valutadepreciering som resulterar i importerad inflation men det räcker inte hela vägen in i mål.

köp det du vill köpa och lev livet och ÖVERSKOTTET kan du ju skicka in på börsen och låta växa till sig lite.

Marknadsrisken kommer du dock aldrig komma ifrån. Janne säger ju att på en 15-årsperiod så ska vi räkna med att våra konton förlorar -50% av värdet vid minst två tillfällen. Så fort du tar dig ut på börsen så måste du acceptera att hela eller delar av ditt kapital går förlorat. Kanske för alltid. (Men förhoppningsvis inte)?

 

Om du känner att du inte klarar av mer än -20% till -25% ner så bör du inte ha mer än 40-50% av dina pengar på börsen. (Om du förlorar hälften av 40%, eller hälften av 50% osv)

Glöm inte att du bara har insättningsgaranti på 900 000kr. Så använd minst 2 banker för pengarna du har kvar. Behåll tex 1-1,2miljon på sparkonto och smyg in resten på börsen under en period. Under den instegsperioden kanske du kommer till andra insikter som hjälper dig lite mer hur du ska tänka och vad du vill göra. Ingen tvingar dig att skicka in allt på en gång. Du kanske bara är bekväm att ha 100 000kr på börsen i år, risken för att förlora minst hälften finns alltid. Men nästa år kanske du är bekväm med 300 000kr osv. Det är ingen panik.

Stockholmsbörsen och tillväxtmarknader tex har väl kraschat med både -60% och -70% dessutom under vissa perioder. Detta måste vi tyvärr acceptera. Men historiskt har man fått betalt för den risken ändå om man bara varit uthållig.

Ta en 1-2 års period och fundera lite på vad du vill göra. Jag är själv 32 och drar in allt överskott jag får över som jag inte har några andra planer för just nu. Men första året var jag mycket försiktig. Ändrade strategi varje vecka efterhand som jag lärde mig något nytt. Men är ändå glad att jag inte lastade in allt på en gång. Även om jag skulle haft bättre avkastning idag med facit i hand.

Problemet är att börsen nästan alltid befinner sig på ATH.

https://ei.marketwatch.com/Multimedia/2016/07/21/Photos/NS/MW-ES129_top_20160721110302_NS.png?uuid=3846c1ac-4f54-11e6-9f44-0015c588dfa6

 

kolla den bilden så ser du vad jag menar

Snyggt! Får man fråga hur mycket du har totalt vs. investerat på börsen? Vad har du för portfölj?
Jag har varit lite inne på den här “rikatillsammans portföljen”.
Jag har faktiskt 200 000 kronor i en 70/30 portfölj men det är för att jag inte bryr mig om 200 000. Även om jag förlorar precis varenda krona tar det “bara” 1 år att spara ihop det igen. 2 miljoner tar däremot minst 10 år att spara ihop. Känslan av att förlora 50% av 100 000 är ingenting jämfört med att förlora 2 miljoner om man har en logisk förmåga att relatera till hur mycket tid och svett och tårar man lagt för att spara ihop till det. Man förstår nog inte det förrän man själv kommit upp i ett sånt belopp.
Det är dessutom inte lika tråkigt att förlora 50% på börsen om man redan avkastat 200%. Summan blir bara mindre vinst.

“Janne säger att man ska förlora 50% minst 2 ggr på 15 år”.

Då börsen gått spikrakt uppåt förhållandevis oavbrutet i 10 år i världens längsta bullmarknad kan man dra två möjliga slutsatser:

  1. This time is different. Bullmarknaden fortsätter 10 år till!

  2. Börsen kraschar 2 gånger á 50% inom loppet av 5 år d.v.s. har jag 500 000 kvar år 2024. Sen ska det till 10% i årsavkastning i 15 år för att jag nominellt ska nå samma belopp som när jag började och då ska jag ha flyt med att det inte kraschar med 50% två gånger till under den kommande 15 årsperioden

Eller så köper man en bostad som aldrig kommer att sjunka med 50% två gånger inom loppet av 15 år åtminstone inte i SEK.

Så börsen kan gå ner 50% två gånger under en 15 års period? Om man börjar handla på börsen när man är 20 år och fortsätter tills man blir 80 får man räkna med att få vara med 8 stora nedgångar. Om det dessutom kan ta 10 år att återhämta sig från en börskrach får man räkna med att… hur många år på minus kan det bli under en livstid? Problemet är att börsen nästan alltid befinner sig på ATH.

Haha Tale tycker du jag sänder dubbla signaler? Den grejen med nergångar som jan pratar om (alltså inte jag) det handlar väl mest om att mentalt förbereda sig så att OM något skulle hända så ska man inte bli rädd och sälja allt utan bara fortsätta som vanligt. Alltså mest att vara medveten om riskerna och acceptera dem.

Det med ATH. jag menar bara att Adam var nervös för att gå in nu. Att risken är hög. Men det är den alltid väl tänker jag. Det finns alltid ett ständigt hot att börsen ska gå ner.

Adam. Om du säger att du kan spara 2 miljoner på 10 år. Säg att ditt andra exempel skulle inträffa. Så under de 5 åren har du även nysparat en till miljon. Och då har du bara 2,5 år (500 000kr) kvar tills du når 2 miljoner igen och då har vi inte ens räknat med någon avkastning. Men klart, om du inte äger en egen bostad så satsa på det om du tror på det. Fast bostadsmarknaden befinner sig också på nån slags ATH haha. Ah det är inte lätt.

Jag har en rätt så konservativ portfölj just nu eftersom jag fokuserade på att bygga grunden först och helt enkelt inte hunnit bygga upp någon väsentlig risk än. Jag har ca 0,7 årslön på bankkontot (buffert+målspar), ca 2,7 årslöner i bostaden och ca 2,4 årslöner i 100% global aktiefond. Så en 12/46/41 portfölj. Så nu är det ju bara 100% risk som gäller för mig tänker jag. Lånen är avbetalda (inte helt rationellt insåg jag i efterhand)
Sen såklart PPM och tjänstepension 100% global aktiefond.

Får se om jag är lika tuff när jag når tex 10 årslöner på börsen. (Målet är 25)

Jag tänker att en negativ bostadsprisutveckling kan faktiska svenska institutioner lyckas stävja med diverse åtgärder som sänkt sparskatt för bostad, subventioner, sänkta inkomstskatter, Riksbanken köper bostadsobligationer och vägrar höja räntan o.s.v. så bostadspriser är nog mycket säkrare än börsen i alla fall som värdebevarare. Svenska bostadspriser kommer aldrig någonsin vara lika volatila som börsen kan vara. Det kan jag nog sätta min högerhand på. Däremot kan svenska institutioner inte påverka ett globalt börsfall på något sätt alls. Det finns inga instrument i hela Sverige som skulle kunna förändra en global börsrörelse. M.a.o. är bostäder säkert värderade ATH men och andra sidan kommer dom inte falla men det gör värdepapper förr eller senare.
Hur stor andel av det totala värdet du har på börsen idag är egna pengar?
Har en kompis som köpte en bostad för 10 år sedan och började spara på börsen då. Hans bostad kostade 1 miljon och är nu värderad till 3,5 miljoner och sen har han 5,5 miljoner på börsen varav det ack. sparandet uppgår till 2 miljoner. Då bryr man sig inte…Inte ens världens största ras någonsin kan få honom att förlora pengar han själv jobbat ihop.
Tror däremot att dom som stoppar in pengar på börsen idag kanske får igen det realt inom 20 år. Vet inte om det är till någon tröst. Det blir mer värdebevarande att stoppa in allt i 100% aktier i 20 år idag snarare än avkastningsjagande.

Hoppas du kastade in allt i börsen i februari/mars nu när det kraschade. Läste dessutom att över 30% av alla människor i USA inte hade råd att betala hyran/räkningarna i tid i Juni, känns ju jävligt illa måste jag säga, kanske rasar mer i höst?