Nordenfond eller inte?

Hej allihop!
Tänkte börja spara i en Nordenfond då denna del ska ersätta min Sverigefond i portföljen.

Det står mellan DNB Norden Indeks (31% avgift) och följer de 175 största bolagen i Norden.
Eller Handelsbanken Norden Ind Crit (0,44%) avgift och följer ALLA bolag stora som små i hela Norden vilket motsvarar lite mer än 500 bolag.

Vilken av dessa hade ni valt?

Spelar det någon roll skattemässigt/valutamässigt att DNBs fond har legalt säte i Norge samt har NOK som basvaluta jämfört med Handelsbankens fond som ju har sitt säte i Sverige?

Mvh, Johan

1 gillning

Hej!

Första frågan får bli: Varför?

Jag ställde mig själv nämligen samma fråga för några veckor sedan. Jag hade Nordea Småbolagsfond Norden på en gammal KF. Den var ju alldeles för dyr så nu var det dags att ta hem vinst och lägga pengarna någon annanstans (men jag är ändå tacksam för att blivit påsåld den för många år sedan innan jag var intresserad av sparande).

Det landade i att jag placerade pengarna i (bl.a.) en småbolagsfond med bara Sverige.

Kollar man på Handelsbanken Norden så är den ju inte katastrofdyr. Men det är mest Sverige, 47% följt av 27% Danmark, 15% Finland (varav drygt 2% Nordea) och bara 9% Norge.

Sverige som största ekonomi är nog motorn i Norden-fonder. Jämför man historisk avkastning (jag vet, det ska man inte) med OMXS så pekar det också på det. Så istället för att lägga extra avgift på nordiskt index kanske man bör nöja sig med svenskt?

Med förbehåll för att ha helt fel! Högst amatörmässig analys så jag hoppas att någon annan fyller i.

Vad jag kan se så handlas DNB-fonden i SEK (i alla fall på Avanza där jag kollade). Då slipper du växlingsavgift som annars hade skrämt upp avgiften en bra bit över Handelsbanken-fonden.

Men trots att den är lite dyrare hade jag ändå valt Handelsbanken pga bredare index.

1 gillning

Hej! Tack för ett bra svar.

Lutar nog åt 20% Nordenfond för min del, främst pga riskspridningen.
Handelsbankens fond är den som ser mest intressant ut.

Mvh, Johan

Nu fattar jag inte.

Den var alldeles för dyr? Nordea Nordic Small Cap? Pratar vi om samma fond? Den som har avkastat typ 980% sen Januari 2001 och överpresterat ca 350%-enheter mot jämförelseindexet?

Detta är nåt lite märkligt med detta forum. Att man fördömar fonder baserad på deras kostnader. Jag är intresserad av avkastningen i det långa loppet.

1 gillning

Jag ersatte den med bl.a. AMF Aktiefond Småbolag som presterat likvärdigt (stundtals bättre) till en betydligt lägre avgift (0,38% på SAVR).

Dessutom låg fonden i en gammal KF med fast årsavgift (vilket inte gick att pruta bort). Så det var dags att gå vidare.

2 gillningar

Okido,

Tack för förklaringen! Låter vettigt, och som finne har jag ingen aning om såna avgifter… :man_shrugging:

1 gillning

Gissa vilken som är den starkaste prediktorn för framtida avkastning…

Jo, forskningen säger att kostnaderna.

Men på riktigt är det förvaltaren som väljer investeringarna. Och om hen har överpresterat i över tio år tror jag att det var värt att betala lite extra.

1 gillning

Hej igen! Är det någon här som vet hur beskattningen på utdelningar på nordiska aktier ser ut?
Om det är 15-30% skatt som inom globalfonderna då kanske en enkel Sverigefond lönar sig bättre än en Nordenfond som komplement till globalfonden?

Mvh, Johan

Norden betalar du sama källskatt som globalt. Bara Sverige är fördel att göra det billigare :+1:

Bloggaren petrusko frågade Handelsbanken fonder och enligt de är det ingen källskatt i fonder på utdelning från Norge och Finland. Danmark däremot trilskas i vanlig ordning.

För övrigt ska detta gälla alla fonder inom EU (med aktier i EU-land) då utländska fonder annars hamnar i ett sämre konkurrensläge jämfört med inhemska fonder.

Frågan gällde vanliga fonder inte Etf :+1:

Ingen juridisk skillnad, så gäller även vanliga fonder

Det har jag aldrig hört förut att vi inte betalar källskatt i nordiska fonder :thinking:

Jag hade valt Handelsbanken Norden Ind Crit. Den rapporterar senaste kurs snabbare och handlas samma dag. DNB laggar på båda punkterna. Jag tycker att sådant spelar roll.

Prestationsmässigt kan det kvitta. De går likadant.

Avgiften tittar jag aldrig på utan all fokus är på fondens utveckling. Det är ju den som bestämmer min avkastning. Om avgiften belastar avkastningen visar det sig i statistiken.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.nordisketax.net/main.asp%3Furl%3Dfiles/sve/sve/033.asp&ved=2ahUKEwiD79D286rwAhWRmIsKHctnBzQQFjADegQICxAC&usg=AOvVaw0z9oCsbHzbB3WOm-F1RhVD

Kan inte se att den texten är applicerbar i denna situation. Vad vi pratar om är en svenskregistrerad fond som du äger som i sin tur äger utländska tillgångar

Jätteintressant tråd.

Jag har valt PLUS Allabolag som “home bias” fond men Handelsbanken Norden index criteria förtjänar kanske omvärdering?

Har vi kommit fram till en consensus angående beskattningen? Samma beskattning för Norden VS Sverige? Till och med samma beskattning för EU VS Sverige som @Nicolas antyder om jag inte missförstår? Kanske har veteraner som @janbolmeson kunskap och erfarenhet av detta?

1 gillning

Ja vore bra att få bekräftat. Då skatt är rätt klurigt och med många regelverk inblandade kanske det måste till någon på ett fondbolag. @janbolmeson fick väl skatteskillnaden mellan Luxemburg och Sverige bekräftad av någon i finansbranschen.

Det finns en logik i att källskatt inte borde tas ut om ägaren är en fond inom EU. Görs det så betyder det ju fonder i ett annat EU-land inte kan konkurrera på samma villkor som inhemska fonder

1 gillning