Nordisk småbolagsfond?

Hej!

Mitt ISK på Avanza innehåller 10 % i PLUS Småbolag Sverige. Jag sparar på flera decenniers sikt. Jag har hört från flera kunniga personer, att jag borde vidga till en nordisk småbolagsfond istället för denna. Samt att det då blir frågan om aktivt förvaltade fonder (att det är aktivt förvaltade småbolagsfonder, som har bäst betyg på bl.a. Morningstar).

Kan någon rekommendera en sådan nordisk småbolagsfond på Avanza?

I en läsarfråga här, har någon rekommenderat Dnb Norden Indeks A. Är den aktivt förvaltad? Dess avgift på Avanza ligger ju endast 0,31 %. Det går inte att se tidigare avkastning; Den kanske inte har funnits så länge.

Finns ingen anledning att vidga till en nordisk fond. Ligg kvar med PLUS eller kör AMF småbolag.

DNB Norden Indeks A är en indexfond och är därmed inte aktivt förvaltad.

De största innehaven är Novo Nordisk, Ericsson, KONE, DSV Panalpina, Vestas Wind Systems, Coloplast, Atlas Copco, Volvo, Nokia och Investor.

Det är således inte någon småbolagsfond.

Avanza har bara två nordiska indexfonder. Den andra är Handelsbanken Norden Ind Crit, och den är inte heller någon småbolagsfond.

De “kunniga personerna” borde veta att betygen på Morningstar inte betyder något på längre sikt.

Har svårt och tro att de “kunniga” kan avgöra om en nordisk småbolagsfond kommer att gå bättre eller sämre än PLUS Småbolag Sverige.

DNB Norden Indeks är ingen småbolagsfond.

Med tanke på avgiften och att det är en indexfond lär den inte vara aktivt förvaltad.

 

Den billigaste nordiska småbolagsfonden på Avanza är Swedbanks och skulle någon tvinga mig att välja hade det fått bli den, men som PerW skriver ser jag inte heller någon anledning.

 

https://www.avanza.se/fonder/lista.html?country=Norden&alignment=Små-/medelstora%20bolag&sortField=developmentFiveYears&sortDirection=DESCENDING&selectedTab=overview

Tack för alla svar! DNB Norden Indeks är inte en småbolagsfond, roger that. Kontentan är att jag ligger kvar i PLUS Småbolag Sverige (mina andra 10 % mot Sverige, är Spiltan Aktiefond Investmentbolag). Bekvämt, då behöver jag inte göra någon ändring:)