Nybörjare behöver hjälp

Hej, jag skulle behöva er hjälp.

Jag har följt bloggen ett tag och har lärt mig väldigt mycket.

Jag har bestämt mig för en strategi och har min buffert och räntedel på plats.

Men i min aktiedel blir jag inte riktigt klok på hur jag ska fördela, kanske ni lite mer erfarna har något förslag på hur man bör tänka?

Jag har bestämt mig för att dela in mitt aktiesparande i två delar eller 2 st ISK.

50% blir som en passiv bas, där köper jag bara avanza global och månadssparar. (konto 1)

Men för resterande 50% (konto 2) vill jag lära mig att vara lite mer aktiv och undrar hur man bör tänka runt fördelningen mellan olika regioner nu inledningsvis…

I denna ISKn har jag som mål att slå globalfonden, även om jag vet att det är svårt. Jag tycker det här med placeringar verkar väldigt roligt och jag är villig att lägga ner tid på att bli bättre på det.

I den aktiva ISKn kommer jag som vanligt att handla vanliga indexfonder, men då krydda med småbolagsfonder, branschfonder och kanske t.o.m. enskilda aktier. (majoriteten i denna portföljen kommer fortsättningsvis vara indexfonder) jag kommer även att dra fördel av ombalanseringar inom kontot.

 

Men frågan är då, hur bör man fördela mellan usa, europa/sverige och asien/japan/tillväxtmarknader?

Min första tanke var att låta asien vara faktor 1, europa faktor 2 och usa faktor 4. dvs vikten fördubblas i varje steg.

exempel 14%/28%/57%

 

Jag har jämfört bl.a. med lysa och avanza, deras fördelningar skiljer sig lite åt.

usa/europa/asien

lika…33/33/33

nuvarande…30/42/28
faktorx2…57/28/14
lysa…45/35/20
avanza 100…45/29/25
avanza auto…35/41/23

 

 

jag blev lite fundersam när jag hörde Niklas Andersson i senaste avsnittet som sa att han hade 90% i sverige, men han handlar mest med aktier vad jag förstår och han verkar vara väldigt insatt i sina innehav, vilket jag inte är. Jag är även medveten om att asien och tillväxt innebär högre risk och jag ligger kanske lite högt där.

 

Vad säger ni andra?

Förlåt för en lång utsvävning men det finns så många frågetecken :):):slight_smile:

(Allt mitt nysparande i aktiesindexfonder är på minst 5 års sikt.)

Några få synpunkter.

De första 50 procenten: Du har ditt kassaflöde i svenska kronor. Dina intäkter som lön, eventuella bidrag och så småningom pension är i SEK. Dina utgifter som hyra mm är också i SEK. Varför skall du då utsätta dig för en valutarisk genom att ha allt ditt långsiktiga sparande i utländsk valuta?

De sista 50 procenten: Chansen för en professionell investerare att långsiktigt överträffa index är låg. Chansen för en småsparare är i det närmaste noll. Visserligen kan man ha tur ibland, men långsiktigt går det aldrig. Försöker man slå index innebär detta att man tar större risker och det kan sluta med förskräckelse.

Själv har en mindre portfölj som hobby på cirka 5 procent. Detta är mer greppbart om marknaden skulle gå åt ett annat håll än vad jag tänkt mig.

Det är bra att du vill satsa på aktiesparande, men mitt råd är alltså att börja försiktigt.

Om man ser ditt sparande i konto 2 som en hobby, hur mycket är du villig att lägga på en hobby varje månad?

Många kommer tycka att 50% är för mycket för en aktiv del men jag tycker det kan vara helt ok så länge det är genomtänkt och du ser på det som lyxkonsumtion (även om förhoppningen självklart är att det ska stiga i värde).

Själv har jag 3 hobbys som kostar pengar varje månad sportintresse 300kr, dataspel ca 500 kr och en lekaktieportfölj 500kr. Sparar utöver det ungefär 9000 varje månad så ungefär 13% är fast lyxkonsumtion vilket jag är helt ok med.

Sen tycker väl jag att det är en sund tanke att fokusera på svenska bolag eftersom det ofta är dem man i Sverige ofta har lite koll på. Ska man satsa på bolag utomlands som man inte har full koll på tror jag att det kan vara smart att ta rygg på Freja Bolmesson, min gissning är att hon kommer slå rätt många aktieproffs framöver med sin nuvarande strategi.

Jag har heller inga problem med att konsumera inom de ramar som jag har råd med. Utslaget per år lägger jag cirka 400 kr per månad på golf och
2 500 kr på utlandsresor.

Har man ett specifikt sparmål, som exempelvis pensionssparande, så tycker jag nog att ett sparande på 50 procent med hög risknivån är lite väl högt, i alla fall för mig. Men vad som känns rätt för mig, känns givetvis inte rätt för alla.

Tänkte mer att man kan se det som att han sparar 100% av sitt sparande i konto 1, konto 2 är inget sparande utan lyxkonsumtion.
Om man sen ser över hela månadsbudgeten och hur många procent lyxkonsumtion upptar jämfört med sparande så kan man utifrån det känna efter om man tycker det är värt det.
Antagligen blir det då lättare att förstå att man kanske inte vill “gambla” med så stor del av månadsinkomsten.