Jag fattar inte riktigt… (ganska lång fråga sorry)
Det finns en massa finansiella produkter. De är konstruerade på krångliga sätt som ingen vanlig sparare förstår. Det kan finnas risker som rör konstruktionen.
Ett exempel: AVA Guld vs Xetra Gold
Frågor:
Om indexfonder:
Det talas om “index bubblan”. En del av risken verkar vara att vissa indexfonder inte äger aktierna “på riktigt”. Det finns bara en konstruktion som gör att man speglar värdet av indexet.
Gäller detta några av våra “standard” indexfonder, typ de som ingår i rika tillsammans portföljerna/Lysa?
Om räntefonder:
Det talas om hur tex AVA Guld är en sämre produkt än Xetra Gold. Xetra Gold äger faktiskt guld. AVA Guld är mer av en pappersprodukt. Oftast inga problem men det finns risker i tider när man kanske behöver “guldet” som mest.
Är de långa stats-ränte-fonderna i Rikatillsammans portföljen att jämföra med Xetra Gold? Dvs äger jag amerikanska och europeiska statspapper när jag äger fonderna? (Som att fonden faktiskt har “pappret” i sitt “valv”)
Europeiska stats-räntor sägs vara negativa. När staterna lånar pengar får de typ betalt för att låna ut. Räntan på ett lån beror ju dock på löptiden. Ett lån på lång tid innebär ju högre ränta. Är de långa räntorna, på 20-30 år, alltså också negativa?
Vad jag förstår är det stora institutioner som köper dessa lån av stater. De kan tex vara reglerade att göra så? Jag tänker att pensionsfonder och så har en massa regler kring sig tex. Eller vem är det som vill låna ut och betala för det?
Men när jag köper en stats-ränte-fond är det på en andrahandsmarknad tänker jag. Vad är räntan då? Om jag tittar på fonderna med stats-obligationer ser jag bara ett pris som fluktuerar. Men vad är den underliggande räntan i förhållande till priset? Jag söker alltså något som liknar P/E-talet för räntefonden. Man får ju utdelning på dessa fonder så den aktuella (senaste) utdelningen i förhållande till priset borde väl kunna vara utskrivet, eller haf jag missat var det står?
Räntefonderna ger ju faktiskt en utdelning. Statsobligationer i dag sägs ha minusränta. Hur fungerar det i en fond som dessa, om de inneboende statspapperna skulle har minusränta i framtiden?
Jag undrar också om det inte finns ett tak för värdet av obligationerna. Alltså det är en sak om motsvarande nyutgivna obligationer har en lägre, men positiv ränta. Men om dagens negativa ränta sjunker, finns det inte en gräns där -5 % ränta är lika oattraktivt som -10 % (bara hittepå-siffror). Att värdet på obligationerna stiger vid räntesänkning bygger väl ändå på att någon faktiskt vill äga obligationen med den högre räntan? Funderar alltså på om lång-ränte-delen i en permanentportfölj faktiskt fungerar i en minus-ränte miljö?
Alltså om jag i dag skapar en rika-tillsammans-portfölj, finns det verkligen en uppsida i de långa räntorna?