Om krisen eller kriget kommer

Om krisen eller kriget kommer har alla fått i sin brevlåda. I den står en rekommendation “ha kontanter i mindre valörer”. Alla jag känner använder kort eller swishar. Hur gör man rent praktiskt med pengar om kriget kommer? Om jag blir tvungen att fly till ett annat land? Det här är ingen rolig erfarenhet att fråga efter - men finns det någon läsare som kan dela med sig av egen eller släktingars erfarenhet?

Hej

Jag har funderat över samma fråga. Vid en kris skulle elektroniska betalningsmedel kunna sluta fungera. För att täcka det behovet är svenska sedlar bra ersättning. Är det däremot en mer omfattande kris eller krig upplever jag en risk att den svenska valutan snabbt tappar i trovärdighet och därmed värde. Därför kan det vara bra att även ha andra valutor. Dollar eller Euro är tänkbart. Vill man ta steget längre är det alla valutors moder, nämligen guld, som gäller.

För mig är detta steget innan bufferten på sparkontot och omfattar ca 1 månadsinkomst.

Vad tycker du?

Tror att frågan har helt olika svar beroende på typ/varaktighet av kris.

Omfattande Strömavbrott på något/några dygn? Ha lite svenska kontanter.

Långvarig kris, kanske inlett med krig (tänk Ukraina), skulle kunna skapa kraftig inflation, men så småningom kommer du nog åt konton etc. Då vill man ha investerat i andra valutor, typ globalfonder.

Ska du fly till annat land inför/efter en invasion? Pengar på konto utomlands, och kanske några sedlar i annan världsvaluta

I praktiken är ju det mesta av detta väldigt svårt att uppnå för de med vanlig ekonomi. Svårt att ha pengar i utlandet om man måste låna pengar för att ha tak över huvudet.