Ombalansering

Jag har en rookie fråga då jag precis börjat att komma igång med mitt sparande.

Efter avsnittet “Ombalansering 2019” så följde jag ett av examplen “Förenklad variant Globalportföljen”.

Det står “Dock behöver man komma ihåg att den här portföljen kommer att svänga mycket, både upp och ner. Under en 15 års period kommer den med stor sannolikhet ha tappat hälften eller mer av sitt värde vid två tillfällen. Det medför en stor risk för att man som sparare får panik och tar dumma beslut som att sälja av iinnehaven”

Om/när avsnittet “Ombalansering 2020” kommer, och rekommenderar 4 helt andra fonder, ska man då sälja av den tidigare portföljen och göra om den helt? eller ska man låta “2019-portföljen” leva i 15 år?

hur ska jag tolka det?

Hej Andreas!

Finns inga dumma frågor!

Det som står om att innehavet kan halveras två gånger på en 15års period är i just värsta utfallet för börsen, i alla fall historiskt.

Ombalanseringen för 2020 kommer nog inte att skilja jättemycket i vilka fonder, det som kan skilja är om någon fond har blivit billigare och följer samma index som en i den gamla portföljen. Detta brukar däremot vara väldigt små ändringar och är inte ett måste att följa, du kan absolut välja att följa det helt men din portfölj för 2019 kommer du nog kunna ha i 15 år om inget drastiskt förändring i en fond händer.
Så att kolla över fonderna en gång per år är aldrig dumt.

Däremot hittar du en förändring som du vill följa så säljer du endast av delen du vill byta ut och flyttar den dit.
Jag tycker att sälja allt och omfördela blir lite fel, så förespråkar hellre att du använder Jans dokument för ombalansering, dokumentet hittar du här! Skrolla ned en bit så finns den i artikeln!

Hoppas du känner dig lite klokare!