Orar mig för att vi är på väg mot låg pension trots att vi tjänar bra idag

Om man är orolig för pensionen men tjänar riktigt bra idag löser man det enkelt att man sparar mer i Isk månadsvis. Svårare än så är det inte. Då har man råd att spara ganska mycket för att känna sig trygg när man blir pensionär. Smidigt :+1:

6 gillningar

Vad har ni för tjänstepensionsupplägg?

Ett relevant sidospår för framtida läsare av tråden. Möjlighet till fyllnadsinbetalning om man har eget / företaget tillåter det:

Det finns ingen som helst anledning för er att ha panik. Ni har bättre ekonomi än snittet. Jag hade nog satsat på ett större boende nu i din situation, då det hade gett mig mer livskvalité totalt med ett större boende nu än några extra tusenlappar när jag är 65.

Hur mycket är statlig pension och hur mycket är tjänstepension?

1 gillning

Hur är fördelningen mellan statlig pension och tjänstepension

1 gillning

Hehe, tjänstepensionen utgör 1,3 % av totalen… :see_no_evil:

1 gillning

Då har du ett extremt konstigt upplägg. Detta får du kolla upp! Själv svarar min tjänstepension för mer än 25 procent av min totala pension.

1 gillning

Jag tror att tjänstepensionen är underskattad i prognosen eftersom du just börjat jobba och inte har hunnit tjäna in så mycket tjänstepension. När du jobbat några år kommer prognosen att se bättre ut.

4 gillningar

Alright. Jag bara köpte läget eftersom jag precis börjat jobba på riktigt, har en hög lön redan och en mycket fin löneutveckling framför mig. Som nämnts redan tar ju inte kalkylen höjd för framtida löneutveckling. Men jag kan helt klart ha gjort något galet när jag satte upp minpension! Det kändes väldigt enkelt, kanske för enkelt…

1 gillning

Väldigt grovt räknat för löner under 43 ksek/månaden med kollektiv avtal.

TJP betalas in med 4,5% av din lön.
Allmän pension betalas in med 18,5% av din lön.

Om man antar samma värdeutveckling medför det att TJP ska vara runt 24% av totala pensionen.

1 gillning

Stort tack för alla hjälpsamma svar! Jag känner helt klart att min oro minskat markant. Jag tror framförallt att oron bestod av känslan av att ha missat något fatalt i vår budget. Att vi skulle ha baserat relativt stora ekonomiska beslut på felaktiga premisser. Då är det lite extra skönt att kunna få en hink kallt vatten över sig med kommentarer som “Ni har 2 mille i boendet samt en halv mille utanför boendet. Vad exakt är ni oroliga över?” :grin:

@Nestor Tjänstepensionen är 20% av kakan (exklusive privat sparande då), men så har jag också bara 3.5% utan kollektivavtal. Ska se till att förhandla upp det vid nästa löneförhandlning.

2 gillningar

Haha, ja, vi i forumet har en förkärlek att ge varandra lite realitychecks. Har fått en del sådana själv. När man väl hämtat sig, så inser man att det var väldigt värdefullt. Kan även rekommendera tråden:

Som många andra är inne på så är Tjänstepensionen den del som skulle kunna öka din pensionsprognos. Är du idag anställd utan tjänstepension behöver du lägga undan motsvarade pension själv. Alternativt se till att du hittar en anställning där du erbjuds tjp.
En anledning till den låga prognosen idag skulle kunna vara att du idag ej har tjp och därav räknar minpension.se detta som linjärt över hela ditt yrkesliv.
Så även om du räknar med en ny lön på 45000 idag så kommer därav ingen tjp att adderas. Hade du tjp så borde prognosen bli högre.

1 gillning

Wow, ja nåt har blivit galet på minpension. Jag loggade in på SPV och jag har ju jättemycket mer intjänad tjänstepension än den plutten som fanns registrerad hos minpension. När jag nu räknade om utifrån nya siffrorna utgör tjänstepensionen 29 % av totalen. Men nu litar jag ju inte på några siffror där, haha!

Stort tack till samtliga i tråden för att ni öppnade mina ögon för den galna prognosen! Jag får nysta vidare och hoppas jag kan få ordning på spektaklet. Har ju ändå ca 40 år kvar till pension så jag borde hinna i tid :wink:

3 gillningar

Inom mitt yrke kan jag definitivt tänka mig att jobba längre och tack för tipset om att göra en pensionärskalkyl! Det ska vi sätta oss och göra!

Gjorde du prognos på minpension.se? Där ser du alla dina pensioner, inte bara den statliga (oranga kuvertet),

Yes. Kolla gärna Up det som min pension.se säger. Jag har sett en del konstigheter. Pensionsdelar som inte syns. Pensionsdelar som är fel. Om man börjar ta ut en pensionsdel försvinner den ur sammanställningarna. Spara gärna det du kollar där på papper löpande.
Om företaget inte betalar in tjänstepension alls får man göra avdrag för en stor summa själv.

Receptet på en hög pension är följande:

Jobba inte svart.

Jobba länge (minst 40 år) för en arbetsgivare som ger tjänstepension.

Jobba heltid. Behöver ni gå ned i arbetstid pga barn, gör det jämställt så att inte bara den ena drabbas.

Ta ut föräldraledighet jämställt, eller se till att kompensera den partner som är hemma mer.

Löneförhandla eller hoppa mellan jobb för att komma upp i en lön som kvalificerar för den högre procentsatsen för pensionsavsättning.
Att komma upp i lön ska vara livets största mål vad gäller pensionen. Det går tyvärr inte att sitta nöjd med en lägre lön bara för att man trivs.

Se över var du placerar pengarna och vilka avgifter som tas ut. De avtalsförhandlade förvaltningsbolagen är oftast ett bättre val.
Väljer du att placera i fonder i stället för traditionell placering, måste du vara aktiv och följa dess noga, både vad gäller avgifter och fondmarknaden.

3 gillningar

Håller med ovan - fördela föräldraledighet jämnt, ensidig föräldraledighet är en vanlig anledning till låg pension hos den föräldern som jobbat mindre! Iom ränta på ränta adderas det verkligen över tid, så var solidariska med varann :slight_smile: