Överviktning mot Sverige?

Jan och Lysa och säkert många fler anser att man i sin portfölj bör övervikta mot sin hemmamarknad, i mitt fall Sverige. Jag kan delvis förstå argumentationen och har därför en överviktning mot Sverige i aktieportföljen.

När jag vid årsskiftet satt och gick igenom hushållets tillgångar slog det mig att ca 85 % av våra tillgångar ligger i vår bostad. Vi har alltså redan än väldig kraftig överviktning mot Sverige i allmänhet och den svenska bostadsmarknaden i synnerhet.

Hur gör ni andra som är i samma situation? Finns det skäl att behålla överviktning i aktieportföljen eller bör jag ta bort den. Det kanske till och med är så att vi borde försöka vikta ned andelen Sverige genom att blanka stockholmsbörsen, men det känns lite väl avancerat

Förtydligar frågan igen. Hur ser ni på överviktig mot Sverige i aktieportföljen när en stor andel av de totala tillgångarna utgörs av svenska fastigheter?

Hej Falck,

Jag är inte i samma situation (äger t ex inget boende) men har funderat en del kring detta senaste två åren.

Personligen har jag rätt liten exponering mot svenska bolag och mot SEK. Kanske 20% eller så.

Mina tankar:

Svenska aktier - De jobbar i regel globalt så om världen går bra så går svenska aktier också bra. Även om t ex svenska kronan sjunker i värde kompenserar svenska aktier för det i viss mån. Det sagt, senaste 5 åren har en globalindexfond gått bättre än en sverigeindexfond.

Räntor/valutor - Det är i mitt tycke här man bör se upp med home-bias och diversifiera med räntor/valutor från omvärlden. Jag tycker att många gör fel som har sin “krockkudde” i form av sparkonton och räntefonder mm noterade i SEK. Troligtvis håller de flesta här på detta forum inte med mig om detta så vi får väl kalla det en smaksak… :slight_smile:

Fastighetsfonder gick bra. Om man köper global fonder är mesta investerar i de amerikanska bolagen.

Sverige är ett exportland. Går det bra utlandet (läs: USA/developed Europa) går det bra i Sverige och vice versa.

Det är ingen “riskspridning”/diversifiering att övervikta mot Sverige.

 

Valuta"risk" är samtidigt valuta"chans" och den så kallade valutarisken som många brukar ta upp i denna fråga jämnar ut sig över tid.

Så - precis som du själv är inne på - du är redan tokexponerad mot Sverige genom bostadsägande, din lön, bidrag etc etc genom att bo här.

Avvik inte från global index, säger jag.

“valutarisken som många brukar ta upp i denna fråga jämnar ut sig över tid”

Jag håller inte med om det. Det finns många exempel på valutor som gått i kras och folk som iochmed det förlorat sina besparingar. Argentina är väl det mest aktuella exemplet just nu.
Till och med SEK omnämns ibland som “skvalpvaluta” i diverse sammanhang.
Därför bör man diversifiera även sin valutaexponering.

Jag förstår inte riktigt varför borde man ha en mindre andel Sverige i sin portfölj beroende av om man äger en villa jämfört med de som bor i ett hyreshus. Eller öka andelen Sverige om man får sin lön (eller utländsk pension) i euro. Med samma logik borde väl amerikaner sänka sin dollarexponering på aktiemarknaden ganska rejält?

Diversifiering i all ära, men den svenska delen av min portfölj består till en stor del av småbolag främst för att jag tror att det har en positiv verkan på avkastning på lång sikt (även om det gör att risken är hög på kort sikt).