Pengar brinner, BTC är räddningen?

Hej.

Lyssnade på två väldigt intressanta podcasts nyligen med Michael Saylor. Han är VD för MicroStrategy och känd för att nyligen köpt Bitcoin för 500+ MUSD. Hans argument är att det inte längre är rationellt att förvara värde i fiat valuta om man vill bevara köpkraften de kommande åren.

Jag har inte granskat allt han säger, men de som intervjuar honom verkar hålla med så jag utgår från att det är någorlunda korrekt. Försöker ge mig på en sammanfattning här av hans argument här. Vore kul att höra era resonemang kring detta.

 1. Kontanter är en risk som sjunker i värde . De senaste 10 åren har pengar (fiat valutor) minskat 5-6% i värde per år pga inflödet av nytryckta pengar. 2020 minskade värdet på USD med 24% och de estimeras minska runt -15% per år de kommande 4-5 åren.
 2. Officiellt ingen inflation – i verkligheten hyperinflation. Inflation går efter KPI (Konsument pris index) och där inkluderas ej finansiella tillgångar som fastigheter, aktier, guld osv. I princip sånt man vill äga som vill behålla eller generera värde. Du har inte fått 24% löneökning, men attraktiva fastigheter, aktier och bitcoin ligger på all time high. Vi har inflation i konsumentprodukter men vi har hyperinflation i finansiella tillgångar. Han menar på att en mer korrekt mätinstrument av inflation borde vara hur många arbetstimmar det krävs för att köpa en del av S&P500.
 3. Räntepapper är värdelösa . Senaste decenniet har räntan sänkts för att kunna parera värdeminskningen (5-6%) av pengar. Ingen fondförvaltare/investerare vill se en ökning av räntan eftersom det skulle leda till negativ avkastning för alla som äger räntepapper, vilket sätter press på centralbankerna att sänka mer. Statspapper har historiskt setts som en säker investering med låg riskpremie. Skulle räntan gå upp kollapsar räntemarknaden.
 4. Råvaror bättre än kontanter men minskar också. Får olja stor efterfrågan höjs priset, men det produceras också mer och då sjunker priset. Stiger guldpriset bryts mer guld och mängden guld expanderar. Guld expanderar ca 2-3% varje år (dvs guld har en ca 2-3% värdeminskning varje år).
 5. Digitala företag påverkas inte i samma utsträckning av värdeminskningen i fiat. Kostnaden för att producera en digital produkt/tjänst till en kund är nästintill noll. De levererar i princip elektroner på sekunden och kostnaden är priset på el. Till skillnad från en bokhandlare eller en matkedja som hanterar en fysisk massa och som kräver energi för att levereras.
 6. Företag (och aktier) måste växa mer än 15% för att gå plus. Företagens eventuella besparingar sjunker med -15% per år vilket gör att de måste ta mer riskabla beslut för att generera vinst.
 7. Bristvaror är det ända som kan behålla/generera värde. Aktier som ger tillväxt och guld som står emot fiat fallet är ok men de ej begränsade. Fastigheter i attraktiva områden, konst/samlarobjekt, saker med hög efterfrågan och begränsat utbud är det säkraste att äga när mängden fiat (pengar) expanderar.
 8. Bitcoin är ett penganätverk med ett begränsat antal coins (21 miljoner) . Det är den överlägset största krypto-valutan (näst största 2,5%, tredje största 1,25%) vilket betyder att de i princip “vunnit” i populäritet. Det finns inget bättre alternativ idag om man vill behålla/tjäna pengar de kommande åren.
 9. Kassaflöde i Bitcoin. Istället för att ha pengar som går -15% per år på ett bankkonto eller någonstans med låg avkastning, kan företag växla sitt kassaflöde till BTC som i snitt växer 100% per år. MicroStrategy har gjort detta och dubblat i värde. Men vilket företag som helst, som inte vill förlora pengar, skulle kunna anamma samma taktik. Ex ett bageri som ansluter till Bitcoin blir en tillväxtraket. Tesla skulle kunna köpa BTC för 20 miljarder?
 10. Företag kopplar in sig i Bitcoin. Square och Paypal där folk kan köpa BTC med ett enkelt klick och de behöver inte bry sig om nycklar osv. De kan låta kunderna göra miljontals transaktioner hos dem (i fiat), och växlar BTC några gånger per dag. De är banker som erbjuder kunder ett konto som snittat 100% avkastning per år istället för de estimerade -15% som ett vanligt bankkonto kommer att ge. Apple har möjligheten att koppla in sig i Bitcoin. iPhone som hardware wallet och säker förvaring gör Apple till bank med 1 miljard kunder.
 11. Bitcoin blir stabilare ju mer det växer. Ett problem idag med Bitcoin är volatilitet. En stor summa kommer in går priset upp väldigt mycket och samma sak åt andra hållet. Men allt eftersom market cap blir större utgör varje transaktion mindre del vilket gör att volatilitet minskar. När BTC är tillräckligt stort kan instutitioner (ex pensionsfonder) och länder göra transaktioner utan att priset påverkas. Kända fondförvaltare som Paul Tudor Jones och Stanley Druckenmiller har redan hoppat på tåget.
 12. Bitcoin kan balansera ekonomin . Om BTC blir tillräckligt stort kommer länder börja fråga sig vad som händer med deras valuta. Centralbankerna kommer förstå att de kanske bör sluta trycka pengar och agera med ansvarsfullt med ekonomin. Fiat kan leva sida vid sida med BTC, men Bitcoin blir en ny världsbank och en ny standard.

Det här har fått mig att tänka till. Numera ser jag icke investerade pengar som brinnande pengar. Är ingen expert på inflation eller makroekonomi men tycker det han säger låter rationellt. Lyssna gärna själva om ni tycker att det verkar intressant så får ni er en tankeställare i form av en käftsmäll.

Länkar:

Ett inlägg har sammanfogats med ett befintligt ämne: Varifrån kommer Bitcoins värde, om inte spekulation?