Pengar liggandes på Aktie- och fondkonto (AF) Avanza? Nybörjare med aktier och skatt

Jag har 100 000:- liggandes på ett AF konto hos Avanza. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra med dessa pengar men det lutar åt att jag ska köpa aktier.

Jag har strategiskt inte överfört in pengarna till mitt ISK konto då det innebär extra skatt att ha pengarna liggandes där. Om jag inte investerar i aktier kommer jag föra tillbaka summan till mitt vanliga bankkonto.

Min fråga är nu ifall det finns någon direkt nackdel med att ha pengar liggandes på sitt AF på Avanza? Drar jag på mig extra avgifter/ skatt genom att ha pengarna där?

Du drar inte på dig några extra avgifter, men eftersom du inte får nån ränta tappar pengarna köpkraft pga. inflation.

Mitt råd är att lägga pengarna på ett Sparkonto+ hos Avanza i väntan på att du bestämmer dig. Då får du lite ränta i alla fall. Förmodligen är det även bättre ränta än på ditt vanliga bankkonto.

Steget från bankkonto till aktier är väldigt stort vad gäller risk. När behöver du pengarna? 1 år? 5 år? 10 år? Det är sparhorisonten som avgör om du bör ha dom på börsen, i kontanter eller en kombination.

Tack så mycket för svaret! Okej låter bra, jag ska öppna ett sparkonto+ och lägga i summan där. Kan nog månadsspara lite till det kontot också under året istället för att bara ha det på banken. Jag har redan ungefär 67000:- i aktier på ISK så det blir nog en bra kombination. Planerar att ha pengarna där på en obestämd tid framöver men kommer nog investera mer av summan i aktier när tiden känns rätt :slight_smile: