Pensionärsråd

Hej!

Tack för en fantastisk insats till alla som intresserar sig för ett rikt liv. Jag och min man tycker att era program är så inspirerande och de har bidragit till att vi nu tycker att bla ekonomi har blivit något som är intressant i sig, inte bara ett nödvändigt ont. Inom en nära framtid går vi förmodligen båda i pension. Just nu upplever vi att det lite känns som om livet håller på att ta slut, på ett sätt. Javisst till förmån för ett annat slags liv.

Någon sa, bli inte snåla, utan hitta nya sätt att få in pengar på. Jättebra tips. Man riktigt känner hur tankarna tar en ny vändning… Och sen tar det stopp. Hur då?

Vad har NI för råd att komma med? Vi har startat varsin blygsam portfölj med det vi kan avvara. Lite fonder och aktier. Men tiden? Är det ens någon idé att försöka få någon ränta på pengarna?

Intressant vore att höra era reflektioner.

Med vänliga hälsningar

Sigrid Neumann

Pensionen varar i 20-25 år. Det är ingen kort tid.

Enklast är att lägga hälften av besparingarna i aktier och andra hälften i obligationer (50/50). Uppskatta ungefär hur mycket ni kan ta ut per år under pensionstiden. T.ex. om ni har 100 000 kr i besparingar, det blir 5000 kr per år (100 000 kr / 20 år ). Sälj då 5000 kr i obligationer varje år. Rebalansera sedan om portföljen till 50/50 igen.

Det är förstås bara ett exempel. Idén är att ni inte behöver alla pengar på en gång och att kapitalet kan fortsätta växa under tiden.

Jag håller med CL. Även professorn i senaste avsnittet höll med om att en fördelning med lika stor andel i räntefonder i procent som man är år gammal. 55 år, ger således 55 procent i räntefonder.

Det andra som jag skulle resonera kring är just er fråga:

Någon sa, bli inte snåla, utan hitta nya sätt att få in pengar på. Jättebra tips. Man riktigt känner hur tankarna tar en ny vändning…… Och sen tar det stopp. Hur då?
Jag brukar säga att det finns tre sätt att tjäna pengar:
  1. Jobb - Byta sin huvudsakliga tid mot pengar
  2. Värdepapper - ens pengar tjänar pengar
  3. Ens talang / tid / energi - tjäna pengar på det man tycker är roligt
Det tredje alternativet brukar sluta i någon slags egen verksamhet. Jag brukar säga att fundera på vad man tycker är så roligt att man skulle göra det även om man inte fick betalt. Det tenderar vara en bra början. Sedan när man gör det så kan man först ställa sig frågan:
  • Hur kan jag tjäna pengar på det här?
När man har listat ut svaret på den och gjort ett tag, då ställer man sig nästa fråga:
  • Hur kan jag tjäna pengar på det här när jag sover?
De flesta i min ålder (40-års åldern) har ofta inte tiden som ni har/kommer ha. Så jag skulle verkligen gå suga på frågan ett tag. Jag har kompisar som gjort allt från:
  • Tjänat pengar på att dricka öl
  • Tjänat pengar på att måla
  • Tjänat pengar på att spela golf
  • Tjänat pengar på att vara i Spanien
  • etc..
Det handlar bara om att vara lite kreativ, inte lyssna på andra och testa själv. Inte för att jag är någon stor förespråkare av alkohol, men ofta är kreativiteten bättre efter ett par glas vin... ??

Lycka till!