Pensionsfundering

Jag är 56 år och har aldrig haft någon tjänstepension. Dock har jag lyckats sparat ihop 1,5 m och har ytterligare 500 t i olika privata pensionsfonder. Sparar dessutom ca 5 000 kr per månad.

Jag har även ca 2.5 m bundet i en lägenhet i ett mycket attraktivt läge i innerstaden (med lika mycket i lån). Med tanke på att det så smått börjar närma sig pensionen så funderar jag på att sälja bostaden. Helst skulle jag ha den kvar, men rädslan finns för att priserna ska sjunka dramatiskt eller räntan så småningom skjuter i höjden.

Behöver några kloka insikter, hur skulle ni göra?

Vilken alternativ boendekostnad får Du? Stiger din månadsavgift/hyra från exemplvis 3000 till 10 000 kr per månad så tål du ganska stora höjningar av räntan.

Kom dessutom ihåg att centrala lägenheter brukar stå emot prisfall bättre än i ytterområden.

Har du en relativt nyproducerad lägenhet skulle jag kanske fundera ett varv till. Är den ekonomiska planen baserad på en låg ränta kan månadsavgiften komma att höjas kraftigt.

Om jag helst ville bo kvar så skulle jag göra det.

Nu framgår det inte vad din avgift är till Brf:en, men är det en välskött förening med relativt låga kostnader så är det förmodligen billigare att bo kvar än att flytta till en hyreslägenhet i förorten.

Något att fundera på är:
Går räntan upp går även hyrorna upp.
Säljer du måste du betala 22% i skatt på vinsten

Investera i Pensions boken av Fredrik Lanner. Där finns praktiska exempel på hur man räknar fram din “pensionssituation”. Det vill säga Pensionspyramiden + ditt kapital.

Tack för svar, Nestor och kommentaren från I de Born.

Fastigheten är från sent 1800-tal och föreningen är välskött med mycket låga lån, som dessutom betalas av årligen.

Risken som föreligger är givetvis att lånet blir för dyrt om räntan nu dramatiskt skulle höjas innan jag till slut säljer. Planen är att bo kvar åtminstone i 5 år framåt. Har räknat med att klara en ränta på runt 5% som motsvarar en avgift på ca 10 000 kr i en hyreslägenhet.

 

Håller med ovanstående att du bor nog så billigt och riskfritt det går. Är det något man vill ha stabilt när man är pensionär är det ju boendet. Visst har du lite risk i att räntan går upp, men det ska ju ganska kraftiga höjningar innan du ens kommer upp till samma kostnad som en hyreslägenhet.

Alternativet är ju att sätta de pengar du får kvar efter försäljning i aktier etc, och ta den avkastningen för att betala den högre boendekostnaden. Men om det är risk du vill bort från är ju inte detta någon bra idé.

Men framförallt, trivs du där du bor nu så är ju det värt ganska mycket. Svårt att värdera i pengar såklart, men mycket viktigt tycker jag.