Placera pengar i fonder eller villa?

Hej. Jag, min sambo och vår dotter sitter i en väldigt tacksam ekonomisk situation med att vi innehar en bostadsrätt utan lån samt 430 000 kr på ett vanligt bankkonto. Vi skulle gärna vilja köpa ett hus någon gång i framtiden (inom 2-3 år ungefär).

Vårt dilemma är att om vi ska låta pengarna vara kvar på sparkontot för att kunna gå in med så mycket pengar som möjligt i vårt husköp om några år eller om vi ska placera pengarna enligt Jan s “4 hink strategi” och på så sätt kunna göra lite större resor med våran dotter.

Att placera pengarna i fonder och liknande kommer göra att vi kan gå med en betydligt lägre summa i ett husköp men öppnar det möjligheten att kunna göra lite större resor och samtidigt kunna placera en del av pengarna för en långsiktig investering.

Hur resonerar ni över detta? Har någon varit i en liknande situation?

Tack på Förhand

Med vänlig hälsning Jenny

Hur mycket är er lägenhet värd och hur dyrt hus tänker ni er? Det är svårt att svara på frågan utan att veta något om den relationen. Dock, många här (inkl bloggägaren tror jag) argumenterar för att det inte är värt att betala mer än halva bostaden med eget kapital. Utan således låna resten. Är er lägenhet värd hälften av ett hus ni tänker köpa?

Men ni verkar på det klara med att pengar som ni ska använda till husköpet inte ska investeras på börsen och det är bra. 2-3 år är alldeles för kort tid för aktiefonder.

Jag skulle nog dock inte använt varenda krona ni har till att betala huset, ni vill ju fortfarande ha en buffert etc. även om ni blir husägare, enligt 4-hinkar tänket ni är inne på. Men huruvida ni ska konsumera pengarna (resa) eller inte kan ju bara ni svara på om det är värt det.

Tack för ditt svar :slight_smile: uppskattas

Ordet “ekonomi” betyder “hushållning”, som i att hushålla med sina begränsade resurser. Det ni behöver göra är att bestämma er för hur ni vill prioritera.

Ett tankefel jag tycker du gör är att du verkar se det som att pengarna på sparkontot “ska” gå till huset. Det är inte ett måste. Man kan alltid välja att minska sina krav och spendera mindre för att man har andra prioriteringar som är viktigare. Bestäm er för vad ni vill ha ut av huset, försök hitta ett så billigt som möjligt och njut av era resor!

För att nå ett billigare hus kanske ni måste stå ut med vissa kompromisser, sådant som ni anser vara mindre viktigt. Ett tips är att kolla på några avsnitt av det brittiska TV-programmet “En plats på landet”, finns på Viafree. Där får deltagarna titta på två hus som uppfyller så många som möjligt av deras krav, plus ett “mystery house” som mäklaren valt ut där de får vissa kompromisser och överraskningar. Det är inte ovanligt att det sista huset har många positiva sidor och ofta även är billigare, men de kryssar inte i alla husköparens boxar.