Placera utdelning från aktier

Hej!

När jag var liten sparade mina föräldrar aktier åt mig som de sedan glömde bort. Jag upptäckte nyligen at jag hade de här aktierna hos Netfonds när jag granskade min deklaration och fick allt överfört till mitt aktie- och fondkonto på Avanza (det gick inte att flytta det till ett ISK-konto).

Aktierna är Ericsson, SEB och Softronic som över åren har gett 35 000 kr i utdelning. Vad är det bästa att göra med de här aktierna och utdelningen? Jag lutar mot att låta aktierna vara och placera utdelningen i index- eller räntefonder men känner mig osäker.

Jag är snart 30 år gammal, har ett stabilt jobb och sparar 10-20% av min lön varje månad i bla nybörjarportföljen. Inom 1-5 år tror jag att jag kommer köpa ett hus eller bostadsrätt med min sambo och mitt sparande är därför ganska fokuserat på kontantinsatsen till ett bostadslån.

Hej

Dina föräldrar sparade förmodligen till dig för att du skulle få en bra start i livet. Köp av egen bostad låter som just en sådan sak. Eftersom det börjar närma sig är det förmodligen läge att sänka risken genom att placera mer i räntor och sparkonto.

Har aktierna sentimentalt värde för dig och du ändå har tillräckligt till kontantinsats tycker jag men kan tillåta sig att behålla dem. Varje gång man loggar in och granskar sina depåer kan man på så sätt påminnas om föräldrarnas omtanke. Men göra något särskilt med avkastningen kanske…

Håller med ovan. Tror du det blir bostadsköp inom 1-5 år så är det nog dit pengarna ska. Med reservation för att vi inte vet hur stor del av nya bostaden ni redan har i kontanter.

Hej Ida!

Som ovanstående skrivit, ska du köpa bostad inom 1-5 år är att flytta över pengarna till räntesparkonto en bra idé. Aktier ska man ha på lång sikt, behöver man pengarna inom en kortare period är det inte ett bra alternativ.

Vad gäller om du ska behålla aktierna eller ej beror på dina egna kunskaper och intresse. Enligt mig är aktier en fantastiskt spännande hobby, men det tycker ju inte alla. Aktier kräver en del kunskaper och framförallt tid av dig själv, mest av någon sparform. Att enbart ha aktier i tre olika bolag är heller inget som brukar rekommenderas, då det blir väldigt koncentrerat och därmed ännu högre risk. 10-15 bolag i olika branscher brukar vara en tumregel för riskspridning. Om du vill lära dig mer om aktiehandel rekommenderar jag t.ex. boken Investeringsguiden eller att se om det finns en lokalavdelning för Aktiespararna i ditt område.

Hälsningar
Elin

Hej!
Tack för alla svar, det hjälper jättemycket! Jag känner inget sentimentalt värde till aktierna i sig och jag har inget större intresse att lägga den tid som krävs för att handla med aktier just nu (men jag kommer kanske läsa boken Elin tipsade om). Aktierna står för en hyfsat stor del av mina totala tillgångar och därför kommer jag sälja allting och placera det i rämtefonder för att minska risken. Anledningen att jag tvekade på att sälja var att SEB har haft hysat stor utdelning på sina aktier, men det slog mig att om jag placerar allt i räntefonder behöver de inte öka speciellt mycket per år för att matcha aktiernas utdelning.
Tack igen, hälsningar
Ida