Sälja aktier jag haft sedan jag var barn?

Hej!

Jag vill börja med att tacka för all bra info kring barnspar, gjorde om portföljen för mina barn för ca 2 år sedan, baserat på rekommenderationer från dig och resultatet har blivit mkt bättre. Började också månadsspara i ISK till mig själv med inspiration från dig, vilket gått fint. Så nu funderar jag också på hur jag ska tänka med övriga tillgångar som mina föräldrar investerade i till mig (nu 40 år gammal och har knappt gjort ngt alls åt dem…) Förväntar mig inte en privatrådgivning, men något tips på vägen så jag inte går bort mig helt vore fantastiskt. För mig handlar det om mkt pengar och min trygghet

Jag har haft aktier sedan jag var barn till ett värde av knappt 750 tkr. Främst Industrvärden A & C (A står för nära 50% av hela mitt innehav!). Sedan har jag även hyfsat mkt av Dia Horis akt SA. Därefter lite mindre poster i andra industriföretag som Eriksson och Atlas Copco.

Har funderat på att sälja allt eller delar och exvis lägga hos en fondrobot som jag läst om på sajten. Skulle vilja minska risker och funderar även på om man skulle ha en viss del med lite högre risk. Men jag ska vara ärlig och säga att jag inte riktigt vet om min nuvarande depå är ren högrisk eller ngt mittemellan. Men bör jag ens sälja dessa ”gamla” investeringar, antar att en stor del försvinner i skatt? Är det något särskilt jag bör tänka på/ta hänsyn till i mitt beslut?

Stort tack på förhand!

 

Industrivärden går nästan att jämställa med en fond, den är t o m bättre då den inte har några avgifter. Hade jag varit i dina kläder hade jag behållt aktierna och sett dem antingen som en pengamaskin för ett ”lönetillägg” eller återinvesterat utdelningen.

Jag förutsätter att allt är investerat i en vanlig aktiedepå, och inte i en isk, vilket kan krångla till det i försäljningen givet att du inte vet aktiernas ursprungsvärde. Då måste du nämligen använda dig av den s.k. ”Schablonmetoden” när du ska deklarera eventuell vinst.

så tänker jag kring detta. Du gör så klart som du vill, men jag tror mer på ”köp och behåll” än att sälja aktier. Framförallt ett så stabilt och brett bolag som industrivärden.

Ericsson som aktie har jag inte mycket för, men det är ändå ett hyfsat stabilt bolag som inte lär kursa i första taget. Atlas Copco är ännu bättre,

Ingen strategi är rätt eller fel. Du gör som sagt som du vill, men jag vet hur jag skulle agerat om jag var du - behållt allt och njutit av utdelningen ?

Hej Emelie!

För att räkna ut om det kan vara värt att sälja ett gammalt innehav i en depå och sedan föra över det till ett ISK, så kan du använda en kalkylator som Jan har gjort, du hittar den här!