Aktiefonder SEB, flytta pengar?

Hejsan!

Jag har pengar i aktiefonder på SEB, två st. Här sätter jag inte in mera pengar för att när det ska säljas betalar jag 30% av vinsten. Detta är ett konoto mina föräldrar startade upp.

Jag har börjat spara i Avanza på senare år och undrar ifall jag ska sälja det jag har på SEB och betala den skatten för att sedan föra in vinsten av det på Avanza?

Dilemmat blir ju att jag då får betala ytterligare en summa i Avanza.

Men pengar jobbar ju bäst tillsammans… På Avanza kör jag global barnportfölj till grabben och sen en 60 aktiefond /40 räntefond med låga avgifter till mig och sambon.

 

Vad gör jag tycker ni?

 

Hälsningar

Viktor

Hej Viktor!

Du har nog fått en sak om bakfoten, att klumpa ihop pengarna ger ingen extra ränta-på-ränta effekt.
Att ha pengarna på olika konton spelar ingen roll.

Men du kanske ska ha allt sparande på samma plats ändå, det är inge vidare att ha pengarna på en vanlig depå där du får betala 30% vinstskatt.
Kolla in detta verktyget som Jan har gjort där du kan räkna ut om det är värt att flytta över pengar från en depå till ett IS eller inte!

För att få lite tankar på hur du kan lägga upp ditt sparande så skulle jag rekommendera en till artikel som heter “Fyra Hinkar Strategin”, den kommer att förklara en modell på hur man kan lägga upp sitt sparande för att få lite struktur.

Jag var i en liknande situation för ett antal år sen när jag började få upp intresset för investeringar och ville ta tag i min ekonomi. Jag beslöt mig för att sälja alla de fonder mina föräldrar hade köpt och istället börja på ny kula i ett ISK.

Mitt beslut grundade sig inte så mycket på skattens storlek. Det som avgjorde var frågan: om jag hade köpt fonder idag, hade jag då köpt samma som mina föräldrar hade köpt till mig? Svaret var ‘nej’ och därmed sålde jag allt.

Som en bonus slapp jag den känslomässiga kopplingen till de fonderna som mina föräldrar en gång köpt. Det är lätt hänt att bli nostalgisk kring fonder man har ärvt/fått. Men det kanske inte är nåt problem i ditt fall.

Lycka till!