Plocka ut rubbet i ISK-sparande utifrån Corona (och förändrad livssituation)?

Hej!
För knappt ett år sedan bestämde jag mig för att flyttamitt depå-fondsparande, ca 175 000 kr, till fonder på ISK-konto. Jag har tyvärr ringa kunskap kring privatekonomi och lyssnade på SEB:s rådgivare. Placerade allt i SEB Hållbarhetsfond Global Index C USD - Lux och SEB Hållbarhetsfond Sverige Index icke utd. Medelhög-hög risknivå.
Jag betalade vinstskatten på ca 27 000 kr i samband m årets deklaration.

Nu har min livssituation hastigt förändrats och jag kommer ev behöva köpa större lgh redan i år eller 2021 varför jag funderar på att sälja av fonderna för att kunna gå in m större insats och att göra det nu, innan börsen ev rasar mer.

Värdet på fonderna har givetvis gått ned betydligt senaste månaderna men ligger fortfarande plus, jämfört med anskaffningsvärdet.

Tänker jag rätt om jag nu säljer av fonderna bit för bit, kommande veckor?

Jag resonerar att det är dumt att sälja av allt samtidigt då jag riskerar att pricka in ett större ras, pga fördröjningen med någon dag. Min plan är att sälja fonder för 10 000 kr dag för dag.

Eller missar jag något basalt här? Tacksam för input!

Sälj av och behåll kontakterna.

 

Det kan rasa ytterligare 30%.

 

 

*Behåll kontanterna

Tror du att du kommer behöva pengarna inom ett år ska du sälja. Inte pga corona utan för att din placeringshorisont nu är alldeles för kort för börsen.

Jag hade nog sålt allt på en gång, eller kanske uppdelat på 2-3 gånger på typ samma vecka för att kanske undvika just en sådan risk du pratar om.