Prepping

Hej! Jag har ju förstått att du Jan är en prepper som bunkrat mat, vatten etc hemma. Jag skulle vilja höra lite mer om det området generellt vad ni gjort och även ur ett ekonomiskt perspektiv. Vad händer med våra fonder, bankkonton etc om samhället slocknar? Kan man ur det perspektivet placera sina pengar säkert? Vad ska man med miljoner till på kontot om man ändå inte kommer åt dem när man kanske som mest behöver dem? Har ni tex kontanter och guld hemma ifall att krisen kommer?

Ett tips är att läsa på Lars Wilderängs blogg Cornucopia, han skriver mycket om prepping, även ekonomisk. Misstänker det är där Jan fått inspiration :slight_smile: Vill man verkligen få en förståelse för hur samhället påverkas har Lars även skrivit en triologi på ämnet om “samhället slocknar”. första boken “stjärnklart” rekomenderas starkt!

Lars skrev för inte så länge sedan en bra checklista för ekonomisk prepping som går att läsa här: https://cornucopia.cornubot.se/2019/03/tio-tips-for-hushallsekonomisk-prepping.html

Grundteorin i ekonomisk prepping är att det är cash som gäller och i förlängningen guld, eftersom några siffror på ett bakkonto inte är intressant för någon längre. Genom att preppa med vatten, mat, bränsle och skydd kan man skjuta upp behovet av att behöva komma åt detta i utbyte mot kontanter. Läser man hans böcker inser man dock snabbt att inte ens pengar mättar tomma magar eller skyddar mot kalla nätter utan det är ren överlevnadskunskap och självförsörjning som är nyckeln till framgång.

Trevlig läsning och lycka till!

En längre samhällsblackout kommer nog att göra pengar, oavsett om de representeras av bankkonto, kontanter eller guld, rätt så ointressant. Maten på Ica tar slut på dagar ändå, vad ska du med pengar till då?

Men för kortare perioder är det bra att ha lite kontanter.

Problemet med prepping är att det helst inte ska kosta något eftersom sannolikheten att man behöver använda det är så låg.

Det finns preppers som menar att man sparar pengar genom att ha t ex mat och mediciner lagrade pga inflationen.

Om man har mat för ett år framåt lagrad och om man alltid äter maten som man köpte för ett år sen så undviker man alltid senaste årets prisökningar.
Det gäller ju så klart för konserver och torrmat, inte fårskvaror :slight_smile:

Fast Kalle där måste det ju ligga ett tankefel bakom. Man måste ju fortfarande fylla på sina förråd vilket gör att man betalar samma pris för maten som alla andra.
Enda besparingen blir väl när katastrofen väl inträffar så sparar man skillnaden mellan dagspriset och priset ca ett år tillbaka.
Om man däremot i ett svep skulle köpa på sig en livsförbrukning av försvarets ärtsoppa kan man förhoppningsvis räkna hem 2% om året.