Privatpensionsspara portfölj

Jag har ung 45 år kvar till pension

 

Ska jag köra 100% aktier/globalfond eller Jans modell (barnportföljen)

 

Det lönar sig väl att köra 100% aktier på sådan lång tid?

Ja, 100% globalfond!

Har du någon ide kring vilka fonder man ska köra då?

Avanza Zero eller Länsförsäkringar Global Indexnära

Avanza Global ska det stå…

Hej,

Du kommer att få olika svar beroende på vem du frågar här. Men innan diskussionen hettar till tycker jag att vi stannar upp och reflekterar över de faktorer som faktiskt är viktigast:

  • Investera regelbundet
  • Tänk långsiktigt, om din sparhorisont är lång
  • Placera brett
Min känsla är att de flesta här på bloggen håller med om ovanstående punkter. Även om det ofta bitvis blir en hätsk ton kring hur man uppfyller sista punkten, är det viktigt att komma ihåg att det i det stora hela är nyanser som skiljer oss åt.

Oavsett om man förespråkar Jans portföljer, fondrobot eller en enda globalfond är avsikten att spara brett. Däremot finns det olika åsikter om vilka tillgångsslag och marknader som kommer gå bäst i framtiden.

Om vi bortser från spekulationer om framtiden tycker jag att du i första hand ska välja det alternativ som gör att de två första punkterna uppfylls, dvs investera regelbundet och långsiktigt.

Om du upplever att Jans portföljer (eller egenkomponerad) är så krångliga att underhålla att du drar dig från att spara regelbundet och ombalansera, välj fondrobot eller en enda globalfond.

Om du har svårt att hålla fingrarna borta och försöker marknadstajma, välj fondrobot eller en enda globalfond. Automatisera sparandet och logga sen inte in på flera år.

Om du har en klump i magen av att portföljens risk är för hög bör du välja Jans portföljer eller fondrobot. Allt för att undvika panikbeslut.

Givetvis är ovanstående lista inte komplett och vattentät. Men poängen är att välja ett format som passar dig. Om vi kommer överens om att spara regelbundet, långsiktigt och brett så har vi bättre sparande än de flesta!

Själv följer jag till stor del Jans portföljer eftersom de ger en diversiering som tilltalar mig.

Snyggt skrivit, kan bara hålla med dig.

Kan tillägga att vad du än gör håll nere kostnaderna på portföljen. Med den sparhorisonten blir det mer pengar än vad man kan tro

Det låter bra!

Har bara en fråga krings att tajma marknaden

Jag är en sådan som när börsen går plus låter jag det vara (förutom ombalansering varje år enligt jan) men när börsen kraschar som den gjort under corona då sätter jag in mer i aktiefonderna

Jag fortsätter självklart mitt månadssparande men tar vara på att köpa billigt

Är detta fel?