Räntefonder för att kunna dryga ut pensionen

Hej!

Min mamma som är 63 år gammal har sina pengar i dyra handelsbanken fonder. Hon har även nu en ganska stor summa pengar på sparkonto utan ränta. Jag har funderar och tycker att hon ska sälja av sina fonder och sedan stoppa in runt 65% av sina tillgångar i räntefonder och resten av tillgångarna i billiga globala indexfonder. Kanske även beta av lite lån hon har.

Håller ni med mig? Är det överhuvud taget bra med räntefonder idag och vilka hade ni då valt? Enbart långa för att få någon avkastning? Finns det några alternativ till räntefonder (förutom sparkonton)

Hon är ju snart i pensionsålder och vill då kunna plocka ut pengar för att dryga ut pensionen.
Så målet är att får några % avkastning för att motverka inflationen samt att sänka risken så pass att pengarna kan plockas ut i långsam takt.

Tack så mycket. Alltid skönt att få höra andras åsikter!

Vänliga hälsningar /Gustaf

Hej Gustaf!

Tycker att du resonerar på ett rimligt sätt, att ha en del i räntefonder men att fortsätta ha i globalfonder för att få lite avkastning, hon har iaf troligtvis 20 år till att leva så att lägga allt i räntefonder hade inte varit så gynnsamt.

Vad är det för lån hon har?
Tänker om det är lite dyrare lån så skulle man kanske beta av lite för att sänka kostnaderna, men är dom billiga så kanske det inte är värt det?

Svårt med räntefonder i dagsläget då inte långa eller korta ger så mycket, men är det något som jag skulle ha haft mina pengar i för tillfället så är det korta räntefonder.

Hoppas detta hjälpte dig något!