Räntefonder stänger för handel

Idag på Avanza: Spiltan räntefond Sverige och Spiltan högräntefond stänger för handel. Hur gör man då? Byter man räntefonder? Annars blir väl fördelningen inte som man tänkt. Vilka är lämpligt att byta till?

What?!?!! Jag var inte medveten om att fondbolagen kan göra så! Det känns lite olustigt att inte fritt kunna förfoga över sina pengar!

Jag frågade Avanza och de svarade att mina köp läggs på hög tills handel kommit igång.

Jag tycker det värsta är att inte kunna komma åt sina pengar, som man redan har investerat i Spiltanfonden.

Jag har precis skrivit om Spiltan Räntefond Sverige-situationen här →.

Tack för det, Jan!

Här lite mer om den stängda räntefondmarknaden. otroliga uttag! https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/03/20/rekordstora-floden-pa-kapitalmarknaden.html

Det har varit svårt med kredit ett tag. Det var också därför riksbanken gick ut med 100 tals miljarder i stödköp till bla svenska bostadsobligationsmarknaden för en vecka sedan. 2007 kollapsade den marknaden när stora investerare dumpade allt de hade. Svenska marketmakers ville stänga men riksbank/riksgälden sålde svenska statsobligationer och köpte sedan svenska bostadsobligationer.
Amerikanska 10-års räntan har också dubblats senaste veckan. Otroliga rörelser är det helt klart. Men det ekonomiska systemet i Europa har haft problem länge. Titta bara på bankaktierna för Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, UniCredit, Bankia osv och jämför mot 2007. -95% för många av dessa sforbanker.

Hej, det står mer på Spiltans hemsida:

“…Problem att prissätta företagsobligationer på marknaden gör att Spiltan Fonder i samråd med Finansinspektionen beslutat att senarelägga försäljning och köp av fondandelar för fonderna Spiltan Högräntefond samt Spiltan Räntefond Sverige. …”

https://www.spiltanfonder.se/nyheter/senarelaggning-av-handel-i-fondandelar-i-spiltan-rantefond-sverige-och-spiltan-hograntefond-pga-ext

 

Finansbranschen är precis som nätcasinona. Det är inte meningen att du ska vinna…

Hade Spiltan inte stängt nu, så hade du definitivt varit en förlorare.

Har hittills tagit nedgångarna på aktiemarknaderna med lugn då jag haft en riskprofil räntor/aktier som jag är nöjd med, samt använder fyra hinkars-principen. Det här känns dock som att det förändrar allt då det skakar mitt förtroende för att jag förstått det här med räntefonder rätt.

Har lagt säljordrar på de räntefonder som är öppna för handel och låter de pengarna ligga likvida tills jag förstått situationen på räntemarknaden och dessa fonders innehav bättre.

Överreagerar jag?