Räntetrippel

Hej!

Har idag min buffert (80k) liggandes på sparkonto till en ränta på 0%. Amorterar och sparar långsiktigt.

Nu har jag en fundering om att lägga över 20k på en räntetrippel för att imitera ett traditionellt sparkonto med ränta. Pengarna kommer då fördelas enligt följande

  • 50 procent – Spiltan Räntefond Sverige
  • 30 procent – IKC Avkastningsfond
  • 20 procent – Spiltan Högräntefond
Tanken är att plocka ut eventuell avkastning en gång om året. Teoretiskt borde det betyda några kronor plus istället för att de ligger om tappar värde på sparkontot. Samtidigt då risken är låg kan jag plocka ut pengarna om de behövs utan att ha förlorat för mycket (vid nedgång). Jag har dessutom merparten av pengarna på sparkontot och de är tillgängliga direkt medan räntetrippeln först måste säljas av.

Då till mina frågor.

Är det ens lönt i dessa små summor, dvs kommer skatt äta upp eventuella lilla avkastning som skapas?

Fördel ISK eller vanlig depå?

Varför inte slippa allt strul med räntefonder och flytta din buffert till ett räntebärande sparkonto istället?

Själv har jag räntedelen av min portfölj på ett räntebärande konto hos SBAB. Inte världens bästa ränta men ändå helt okej och dessutom nästan lika lättillgängligt som mitt 0%-konto som jag hade hos min egen bank tidigare. Det finns andra aktörer också. Collector nämns rätt ofta här på forumet.

Tanken finns. Men precis som om jag lägger pengarna i en fonddepå eller ISK så blir de lite “otillgängliga” om de ligger på ett konto som kräver en överföring till min vanliga bank.

Dessutom, om jag förstått det hela rätt torde en räntetrippel ge bättre avkastning än ett räntebärande sparkonto (iom ränta på ränta effekten). Men jag kanske är ute och cyklar, därav min fråga här på forumet :slight_smile:

Collector och Santander har rätt okej räntor. Man kan binda pengarna i till exempel tre månader och få lite extra ränta. Jag gör själv så.

Det går en hel del fortare att överföra pengar mellan ett sparkonto hos en nischbank och ett konto hos sin egen bank. Hos SBAB sker det oftast samma dag och annars senast nästa bankdag. Förmodligen samma sak hos de andra aktörer. Det tar alltså inte alls lika mycket tid som det tar med försäljning av fonder.

Jag har dels löst det genom att använda mitt gamla 0%-sparkonto hos min vanliga bank som “minibuffert” där det ligger en betydlig mindre summa för riktigt, riktigt akuta behov. Resten ligger hos SBAB. Jag har faktiskt aldrig behövt använda min minibuffert för att jag brukar använda mitt kreditkort för att lösa “nödfall”. Sedan har jag några veckor på mig att överföra pengar och “noll-ställa” kreditkortet från buffertarna.

Det finns en del åsikter om räntefonder och jag kan tänka mig byta till en räntetrippel också någon gång i framtiden. Inte just nu. Eftersom det handlar om mindre belopp i alla fall väljer jag smidighet och säkerhet över chansning med räntefonder. Som jag förstått är det nu dålig tajming med räntefonder… de ger nästan ingen avkastning, kan till och med hamna på minus och går de dessutom förmodligen först ner innan de går upp igen enligt marknadsteori. Sedan är det en extra förlust att ha räntefonder på ett ISK pga schablonbeskattning.

Beskattningen blir ju beroende på vad för avkastning räntefonderna ger. Som det ser ut idag (historiskt 1 år) så ger fonderna ungefär 2% avkastning. Då är ISK att föredra framför vanlig depå. Skulle fonderna endast ge 1% eller gå med förlust så är plötsligt en vanlig depå att föredra.

Som sagt planen är inte att maximera avkastning, då finns det andra vägar att gå. Målet är snarare att, förhoppningsvis, kunna få lite avkastning på del av min buffert för att åtminstone svara upp för inflationen.

Jag har gjort så att jag har ett kreditkort som buffert (30 000 kr), därefter är min resterande buffert placerad i en blandning av långa räntefonder och företagsobligationer (AMF Räntefond Lång 60% och Spiltan högräntefond 40%). Denna lösning har historiskt gett en avkastning på ungefär 2,5% (snitt 10 år). Till en standardavvikelse på 2,5-3,0. Vilket är lite över mitt mål på att hålla jämnt med inflationen till så låg risk som möjligt. Om jag behöver använda mig av min buffert så tar jag från kreditkortet vilket ger mig tid att sälja av från fonderna.

Ser man till innehållet i dessa fonder så består de till stor del av några av de största företagen i Sverige samt även Sverige som land. Om fallet händer att dessa kollapsar och inte kan betala så betyder de att i princip samtliga systembanker i Sverige har gått i konkurs och då tror jag personligen inte att pengar du har på ditt sparkonto kommer vara nå säkrare.

Visst fonderna kan gå ner i värde men då får jag helt enkelt fylla på, historiskt har de tappat i 3% området som mest så inte så de är enorma pengar och sannolikheten är ju faktiskt att de kommer öka i värde.

Smart nyttjande av kreditkortet. Har lyckats förbise den möjligheten. Tycker det öppnar upp än mer för en räntetrippel.

Skagen tellus har gett: 10 % på ett år, 20 % på 3 år, 30 % på 5 år …inte illa för en räntefond

Jo men ligger även på en 4 i riskskala samt har en standardavvikelse på 7% vilket borde anses högt för en räntefond. Många av placeringarna är i de jag skulle kalla högriskländer som Grekland, Chile, Kroatien och Uruguay. Behöver inte vara fel som placering men man borde vara väl införstådd i riskerna detta medför.
Du kan ju tex få Länsförsäkringar global indexnära till en risk på 5 och standardavvikelse på 13 som gett en avkastning 1år 15%, 3år 56%, 5år 86%.

Ska kolla upp Skagen tellus men spontant låter det som det är lite väl hög risk för vad jag vill åstadkomma med räntetrippel. Planen är att imitera ett sparkonto med bra ränta, men till så låg risk som möjligt.

Avkastning på sikt har jag i mina andra portföljer.