RikaTillsammans-portföljen 2021 | Låt oss samskapa och hjälpas åt

Vad har ni för tankar när det gäller valutarisken på de långa räntorna? Både dollarn och även euron har ju gått sisådär i år. Det får ju ganska stora konsekvenser på just den långa räntedelen. Det blir mest valutaspekulation alltså…

Det blir mest valutaspekulation alltså…

Nej, det blir det inte eftersom det är så volatila. 1 procent ränteförändring på 30 årig ränta kommer röra räntefonder +/- 30 procent. Sedan hade det ju så klart varit önskevärt med att ha räntorna i SEK, men den längsta durationen jag har hittat på en svensk räntefond är ca 8 år. I PP-sammanhang är det knappt en medellång ränta.

Fan jag tycker det här skitspännande! :metal:

Men känns det inte som att du redan ligger rätt då? Låt portföljen behålla fördelningen mellan tillgångsslag! Jag tycker det låter skit bra! Framförallt så låter det som ett informerat beslut och det är det viktigaste. Vi behåller räntor trots att de kanske inte ger någon avkastning eller rent utav negativ avkastning den kommande perioden/cykeln, och då kommer något annat i portföljen sätta sig i förarstolen för att driva avkastningen framåt?

Jag upplever att precis som att man aktivt väljer att investera i tillgångsslag i denna portfölj som kommer gå bra så kan man ju argumentera för att man investerar till del i tillgångsslag man vet kommer gå dåligt, och att det kommer förändras, och att det är okej. Känns lite som att portföljen gör det den ska ändå? Och att det nu KANSKE är räntorna som kommer gå dåligt en period? Vilket är en normal del av att tillgångslagen gör ibland?

Håller med om att det känns konstigt att ändra portföljen när den gör sitt jobb. Det enda är väl att vi misstänker oss veta vilken del av portföljen som kommer gå sämre framöver? Och det är väl okej?

Vill man inte ha en portfölj med räntor så finns det ju andra portföljer. Än en gång så skulle en tydlig problemformulering gjort det lättare att hitta lösningen. Tycker att allt som diskuterats i tråden har varit bra lösningar och väldigt intressanta tankar, men för det specifika problem som du försöker lösa Jan, så finns det ju bara en lösning som är rätt.

1 gillning

Hahaha, kul att du tycker det är skitspännande. Jag? Not so much. :grin: Ska ju ändå lägga ett par hundratusen i den här portföljen. :man_facepalming:

Men håller med om att det är sjukt spännande och riktigt bra höjd på diskussionen. Vet att en hel del finansmänniskor håller koll på trådarna även om de inte kommenterar. Inte illa för ett gäng amatörer på ett Internetforum en söndag kväll…

Nu gissar jag lite Jan så du får ursäkta om jag är helt fel ute.

Tanken är att portföljen ska vara en av flera?
Du värderar låg volatilitet, värdebevarande och jämn avkastning framför att maximera avkastningen?
Du vill inte ta någon position om framtiden alls i portföljen?
Du ser en tidshorisont på 0-5år?

Utöver dessa fyra frågor så tillkommer givetvis vem den ska vara tillgänglig för (utbildningståndpunkt, nätmäklare, minimum kapital etc.), hur mycket tid den kommer kräva, osv. osv.

Om jag har rätt i antaganden ovan så låt tillgångsfördelningen vara som den är i portföljen. Låt dina andra portföljer stå för den vinstmaximerande delen. Rätt lösning till rätt problem.

Vill givetvis tillägga att man kan, och bör, utöka problembilden utöver vad jag gjort här för att veta om det är rätt beslut eller ej, men dessa kan ev vara tillräckligt bra för att fortsätta diskutionen…

EDIT:
Sen förstår jag att det är svårt att sälja in till människor “här köp räntor det kommer skita sig! det är meningen! det blir kul!” men portföljen gör ju fortfarande det den är tänkt att göra. Vill man köpa produkten så bör man kanske inte bli förvånad när den gör det den ska.

Snygg sammanställning! :+1:

Ja, det är tanken att det här är en portfölj för mellanriskhinken. Den ska ge en avkastning på säg 3-4 % på årsbasis. Mer eller mindre en portfölj som man skulle kunna leva på avkastningen från. Faktiskt en FIRE-portfölj eller en pensionsportfölj. Stabil portfölj man kan lita på och sova gott om natten till.

Precis, ingen åsikt om framtiden, den ska vara billig och horisonten är precis som du skriver 0 - 5 år. På längre horisont är det ju bättre att köra t.ex. globala barnportföljen vi diskuterar här.

Så utan någon åsikt om framtiden, hur kan svaret på frågan “om hur räntor kommer gå i framtiden” vara något annat än “jag vet inte” eller “jag bryr mig inte”?

Behåll tillgångsslagen med nuvarandra fördelning.

Förövrigt sjukt kul att se att man inte är den enda som sitter vaken efter midnatt och funderar kring den här typen av frågor! Även om ens fru har gått och lagt sig för länge sen…

2 gillningar

Hahaha… det är väl nästan en förutsättning… :joy::laughing: (Caroline bara skakade på huvudet åt mig innan ikväll när jag helt entusiastiskt beskrev dagens diskussioner om allt från Home Bias till den här.)

Haha, jag funderade på att peka ut denna referens lite tydligare åt dig tidigare när jag läste ditt tidigare inlägg. Kul att du hittade dit själv.

Jo, jag tycker att det är klurigt. Jag gick själv in och läste nyckeltalen för de två längre räntefonderna inkluderat i min portfölj (se tidigare inlägg om du är intresserad av just vilka).

Det är lite klurigt att förstå alla ekonomiska termer (jag sitter med näsan i ordboken minst lika mycket som när jag studerar tyska…) men om jag tolkar det rätt har den amerikanska långa räntefonden idag en direktavkastning* på 1,76% och den Europeiska 0,76%. Jag tolkar det som att de långa räntefonderna fortfarande har utrymme för att räntorna ska sjunka ytterligare. Än är inte botten nådd, oavsett vad vår kära Timbuktu vill påstå.

*Direktavkastningen representerar proportionen mellan utdelade intäkter under de senaste 12 månaderna och fondens aktuella substansvärde." iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF | IDTL (blackrock.com)

1 gillning

Tack för detta!

Hedras den som hedras bör. Här kommer en uppdaterad lista:

:hugs:

1 gillning

Hehe, snyggt. Men är inte Jan Bolmessons portfölj och portfölj nr 3 avsedda att vara desamma?

2 gillningar

Här är en ny tråd till följd av diskussionen i tråden:

Provprat: Modellportföljerna och Fyra-hinkar-principen | Total Make Over 2021

1 gillning

När jag lekte runt i Portfolio Charts precis, så såg jag att Permanent Portfolio fanns med i jämförelselistan.

Först försökte jag återskapa den för hemmamarknad=USA.


Jag bytte sedan hemmamarknad till Sverige och fick då ett helt annat resultat med samma innehav. Intressant nog så ändrade sig även siffrorna för den inbyggda jämförande fonden, vilket då tyder på att innehavet är annorlunda.

Så jag försökte återskapa Portfolio Charts version av Permanet Portfolio, vilket ser ut så här för att få samma siffror:


Enbart 10-åriga räntor, men det verkar ju gått bra ändå om siffrorna stämmer.

Intressant nog ger den bättre jämförelsesiffror än vad originalversionen ger för en Amerikan.
Den ger även bättre siffror än Originalversionen för en svensk, förutom 0.3 lägre i avkastning.

@janbolmeson, har du tittat och bedömt riskerna med en helsvensk version tidigare och sett orosmoln med att gå den vägen? Jag antar att siffrorna som Portfolio Charts använt är 10-åriga svenska statspapper, finns det sådana fonder att tillgå?

Tror de längsta papprena du kan få tag på i Sverige är AMF Räntefond Lång. Vill minnas att den har en duration på 8 år. Men jag har ett minne av att någon läsare kanske @Aen eller @Daniel_Nilsson eller någon gjorde simulering med AMF-fonden som substitut och kom fram till att det inte diffade så mycket (förvånansvärt nog).

Kan man köra upp egen dataserie i portfoliovisualiser? Om ja, så har jag siffrorna så skulle vi kunna testa.

Det verkar gå att importera om man har ett konto (jag har tyvärr inget och har aldrig testat):

Import Benchmark

Ah, sorry menade portfoliocharts. Det går i portfoliovisualizer. Det har jag gjort många gånger. Sorry.

Nu vet jag att diskussionen har gått vidare, men:

Bäst svar hittar jag framförallt i denna artikel som nämnt förr:

1. Tror vi fortfarande att teorin bakom Permanent-portföljen håller?

Delvis, men hög sannolikhet för onödig smärta i nuvarande klimat med denna portfölj. Vi är på slutet av en longterm debt cycle i USA och Europa. Denna portfölj till exempel är svag i en stigande inflations scenario, speciellt i kombination med en nollränteklimat.
I Kina/sydöst Asien håller teorin förmodligen hur bra som helst där de är i en hel annan fas i sin lång term debt cycle. De är i stage 3 i stället av 5 (USD, EUR) om jag får tro på Ray Dalio.

2. Ska vi göra några förändringar, om ja, vilka?

Jag skulle bara behålla aktier+guld och eventuellt kontanter beroende på vad man behöver kortsiktigt. Tror att TIPS skulle ge mer diversifiering än nominella räntor om man vill skydda mot ‘mindre än förväntad tillväxt (recession)’ och ‘högre än förväntad inflation (inflation)’. Jag skulle därför byta ut nominella räntor helt och hållet till TIPS om man vill hålla sig inom EUR och USD

Jag tror förresten att det vanliga 60/40 med nominella bonds är helt värdelös i nuvarande läget i Europa/USA pga hög korrelation mellan nominella statsobligationer och aktieindex.

3. Om det går åt skogen med den här portföljen, vilket var antagandet som inte stämde?

Att framtiden förmodligen ser väldigt annorlunda ut än historien. Denna gång är det annorlunda😂, på allvar. I nuvarande läget har backtesting tror jag väldigt lite värde.

Angående nominella bonds i EUR, USD, SEK: Det ända scenariot jag kan tänka på där nominella bonds är bra i nollränteläget är förmodligen deflationary depression såsom 1929-1933. Kom ihåg att låg inflation redan är inbakad i priser på marknaden, få förväntar sig stigande inflation än idag. I en deflation kan guld, kontanter och aktier också ge skydd eller stiga i relativt värde.
Sannolikheten för deflationary depression med den aggressiva policyn ECB och framförallt FED kör är tror jag väldigt låg (visst den är inte 0).

Situationen är väldigt annorlunda ut för kinesiska nominella obligationer dock. Förstår inte varför ingen pratar om dem. Om man ska äga nominella obligationer förstår jag inte varför man inte skulle vilja ha RMB. Man skulle vilja bygga hela denna portfölj eller även good old 60/40 helt och hållet i RMB.

Bifogat mitt översikt av ekonomiska klimat och hur olika tillgångsklasser beter sig.

ekonomiska klimat

Vissa aktier kan även ge skydd i stigande inflation och sjunkande tillväxt också. Därför tror jag på högre aktieexponering.

Nu Jan, svårigheten i din position ligger i att du försöker (och har lyckats otroligt bra) skapa hinkar och portföljer som fungerar bra för många. Svårigheten med situationen idag är att den är väldigt ovanlig och att framtiden är förmodligen mycket annorlunda än historien. Du kan förvänta dig motvind för att ta in TIPS (de har varit väldigt osexiga), men jag tror bland annat därför att nu är rätt tillfälle för att inkludera dem.

Nu är jag väldigt nyfiken på andras åsikter. Känn att du får skjuta hur hårt som helst på mina resonemang.

Hur jag har försökt lösa det själv:
Min personliga lösning: Alla ägg i en diversifierad portfölj med en 10-25% hävstång för att förvänta sig bra avkastning. Mina tillgångar:

Andel Fond
40% Aktier, USA och Kina främst.
5% Kina långa nominella obligationer
5% TIPS mellanlång USD och EUR.
30% TIPS lång USD och EUR
10% guld
5% silver
5% råvarufond
5% extra annat (totalt 105%) som lekhink
- Kontanter för att kunna överleva akuta händelser

Mitt krav är 4% real avkastning, ambitionen mycket högre. Nu efter 3 år ligger den på 13% nominell (har för 3 månader sedan lagt till hävstång). Det är min lågrisk, mellanrisk och högrisk.
Jag försöker skapa hög diversifierad risk med lagom volatilitet. Framförallt vill jag skydda mig mot det som jag inte alls hade förutsett.

4 gillningar

Tack @Guus för tankespjärn! :pray:

Har lite hatkärlek till det här med tankespjärn. Världen är ju alltid mycket enklare innan man får dem.

Skulle du vilja dela med dig hur din portfölj ser ut rent konkret i fonder?

Spännande! Vad kallar du den? Finns den på Shareville? Skulle vara kul att följa. Vore som Jan också tacksam om du kunde skriva om dina innehav. :pray:

Hur har du kommit fram till slutsatsen att det är hög korrelation mellan nominella statsobligationer och aktieindex? Jag har inte sett en enda krasch i modern tid där långa räntefonder haft denna korrelation, kan du vidareutveckla detta?

Jag litar inte riktigt på Kina och har inte hittat någon fond som investerar i dessa papper. Har du exempel?

Du har väldigt stor andel i portföljen som skyddar mot inflation, 35% TIPS + 10% guld +5% råvaror, att betta halva sin portfölj på att inflationen ska stiga känns lite vågat såvida du inte hittat TIPS som har betydligt högre avkastning än de exempel jag sett.

2 gillningar