Riskerna med Fondrobotar

Hej Jan,

Jag har nyligen hittat till din sida och gillar den starkt!

Jag ska lägga om barnens månadssparande och överväger att spara enligt din Globala Barnportfölj alternativt ge uppdraget åt Roboten Lysa. Jag har dock lite funderingar kring fondrobotarna och riskerna, som jag gissar finns, men som jag inte hittat något om på din sida.

Jag tänker så här, att om X år när en stor andel av sparande/investeringar sköts av fondrobotarna, så bör marknaden bli ännu mer volatil är idag. Jag tänker mig att de flesta robotar är uppbyggda enligt liknande principer / algoritmer. Det är alltså inte människor som sköter köp/sälj aktiviteter baserat på deras individuella preferenser/gissningar/information, utan det sköts av en mer “liktänkande” robotarmé. Vad händer då när det sker något på marknaden och alla robotar agerar likadant, ex SÄLJ. Då störtdyker väl de aktuella fonderna/aktierna som ett resultat av detta. Det bör för spararna kunna innebära störtdykning av värdet av sitt innehav? Vad har du för tankar kring detta? Jag tänker mig att det säkert finns massvis med fler konsekvenser av fondrobotarna? Hela spekulationsmarknaden drivs väl av just spekulationer, men vad händer när de tas bort och ersätta av “liktänkande” robotar?

Anna

 

 

 

Någon får väl rätta mig om jag har fel, men fondrobotarna gör väl ingen aktiv förvaltning av sina innehav utöver ombalansering? D.v.s att så länge sin portfölj ligger kvar i samma andel aktier/räntor som man har satt så är det också exakt samma fonder man fortsätter att äga?

Fondrobotar är i grunden ganska primitiva. Jag tror inte på några stora risker. Det är ingen avancerad tradingstrategi dom utför. Som Mathias skriver är det mest ombalansering.

Utan att vara direkt insatt i hur aktiehandel i storskala funkar så skulle jag säga att det är då aktiemarknaden fungerar i stort. Det är Automatiska robotar som sköter majoriteten av handeln redan. Så inget unikt för fondrobotar