Riskspridning av arv

Har fått ärva ca 500000. Startat med 100000 (60/40) i fonder enligt Jans nybörjarportfölj, lika mycket i Lysa(56/44).Vill gärna sprida tillgångarna. Funderar, eftersom vi troligen är på väg in i lågkonjunktur, att sätta 100000 i Penser bank 1,7 % ränta i 3 år.Har en trygg ekonomi (aktiedepå, 2 hus, pensionssparande som plussar på pensionen, kontanter på löpande räntekonton), 67 år.Är min sparplan rimlig? Vad göra med resterande 200000? Kommer sparräntorna stiga vid lågkonjunktur? Spara mer i fonder vid ev lågkonjunktur? Dumt att låsa i 3 år hos Penser bank? Ekonomlsk novis som ni märker.Mycket tacksam för råd!

Hej!

Eftersom du är 65 år så känns risken du tar i portföljerna helt okej, du kanske inte kommer sätta sprätt på alla pengar och då är det bra att låta dom fortsätta växa.

Angående sparkonto och lågkonjuktur, om det blir som historisk att vid en lågkonjuktur så ska räntan egentligen vara högre, detta för att Riksbanken ska kunna stimulera marknaden genom att sänka räntan igen.
Men isåfall så borde vi redan ha fått höjda räntor under den högkonjuktur som vi har haft nu ett tag, vilket inte har hänt.
Däremot skulle jag inte ha låst min pengar i ett fasträntekonto, utan istället ha haft det i ett räntekonto med insättningsgaranti, typ som Avanza har med en ränta på 0.75%. Vid höjda räntor så kommer denna räntan att följa med upp.

Räntefonder känns inte så attraktivt på kort sikt, så eventuellt börja med sparkonto och sedan gå över till räntefonder om räntan skulle höjas lite och stabiliseras.
Här har Jan skrivit en artikel om alla typer av räntefonder, läs gärna den!

Har du någon plan för vad du ska använda pengarna till? Det påverkar ju sparhorisonten.

Ska de konsumeras snart, dvs inom 5år eller liknande, så är det nog sparkonto som gäller.

Om du inte har någon direkt plan för hur du ska använda pengarna så skulle jag fylla på i befintliga ekonomin. Du har redan en aktiedepå, den kanske kan fyllas på med en del? Eller är det den du menar med 60/40 portföljen? Ingen vits att ha flera depåer annars tänker jag.

Har du lån på något av husen så skulle jag betala av lite där innan jag satte på sparkonto om du inte vet vad du ska ha pengarna till.

Ta ett helhetsgrepp på ekonomin. Fördelningen i en 60/40 portfölj på 100 000 känns ganska irrelevant jämfört med din övriga ekonomi.

Tack snälla Robin och Kalle för svar!
Husen är betalda. Har just nu inga storvulna planer annat än att förvalta arvet på rätt sätt. Trygghet och ekonomitillskott när pensionssparpengarna inte längre betalas ut om 3 år, att kunna resa, buffert för husen. Kalle - aktiedepån är separat på Handelsbanken (ca 1,3 milj). 60/40 portföljen är stationerad på Avanza och sedan, som sagt, samma summa på Lysa. Tolkar jag er rätt så bör jag spara på rörligt räntekonto på t ex Avanza. Är det oklokt när ni nu vet lite mer om mitt ekonomiska läge att spara mer i fonder med de resterande pengarna med tanke på ev lågkonjunktur? Är räntefonder bättre än bankräntesparande i ett tidsperspektiv på 5-10 år?

Tack snälla ni för svar!

Mitt främsta syfte med frågan var att förvalta mitt arv på ett bra sätt. Husen är betalda. Aktiedepån på 1,3 milj är stationerad på Handelsbanken, 60/40 portföljen på Avanza och samma summa på Lysa.

Sparhorisonten är på 5 -10 år. Buffert för husen, resa en del, tryggad ekonomi när pensionssparpengarna är slut om tre år (är 67 år).

Förstår ert resonemang med rörliga räntor på sparkonto, sätter 100000 där. Undrar om det är mer riskabelt (i mitt läge) pga ev lågkonjunktur att placera resterande 200000 i en mer försiktig (mer räntefonder) fondportfölj än att sätta dessa 200000 på ett sparkonto? Vilken procent i räntefonder skulle ni rekommendera om ni rekommenderar fonder?

Kalle, irrelevant med 60/40 och 100000? Vad skulle du göra?