Sälja aktier och köpa fonder?

Hej

min förra fråga verkar ha försvunnit så jag gör ett nytt försök. jag håller på att se över och samla upp mitt sparande i en bank (Avanza). Jag har läst om fyra hinkar strategin som jag tänkte tillämpa exklusive “aktiva hinken”. Tänkte mig nybörjarportföljen och globala barnportföljen. Sparkapitalet uppgår till några hundra tusen. En av frågorna är vad ni rekommenderar mig att göra med mina Volvo aktier som jag ärvt för länge sedan. Jag följer inte kurserna etc. Har bara låtit dem ligga där. Är det någon vits med att sälja av dessa och lägga in i mina hinkar med fondspar? Rör sig om ca 65 000 kr. Är det läge att sälja? Sparhorisonten är minst 15 år och ska användas för att dryga ut pension. som ni hör har jag dålig koll och följer inte vad som händer på marknaden, tolkar det som att man inte ska investera i aktier om man inte är mer aktiv.

Kommer även föra över IPS konto till Avanza. Hur bör jag tänka när jag placerar dessa pengar? Eller ska de ens placeras? Vilken fond/risk rekommenderas isf? Jag är 49 år. Jobbar väl nästan 20 år till.

Hej!

Om du inte följer kurserna och har det intresset så kan fonder passa bättre, aktier kräver tid och engagemang. Om det är läge kan man självklart egentligen aldrig svara på exakt, men den ligger högt så om man säljer nu lär du ha en rejäl vinst.

Till pensionen är Globala Barnportföljen överlag det som rekommenderas här, då du har en så pass lång sikt.

Hälsningar
Elin

ok nu kommer kanske en dum följdfråga. Är det svårt att lägga upp Glob barnportföljen, eller kan jag hitta vilka fonder ni rekommenderar för tillfället (jag antar det)? Kommer ni även på något sätt meddela om ni anser att man bör byta fonder under tiden? Har anmält mig till ert nyhetsbrev. Antar att alternativet för mig är att använda mig av en fond som förvaltas av någon som har koll på detta själv och att jag får betala för den tjänsten som typ Avanza Auto. Har jag uppfattat korrekt. Och är det någon som har en uppfattning om Avanza auto så tar jag tacksamt emot den, jag har försökt “googla” mig till vad folk tycker om den. Svårt att hitta någon objektiv uppfattning. Jag har lagt upp ett konto med Auto 5 men vet inte om jag ska använda mig av den. Något säger mig att mitt dåliga engagemang i marknaden gör att jag bör välja Avanza auto…
Så oerhört tacksam för synpunkter!!