Sälja bostadsrätt enbart för vinst

Hej!

Vi köpte vår bostadsrätt tidig vår 2019 i en närförort till Stockholm och har bott där sedan dess, vi trivs bra i bostad samt område med korta pendlingsavstånd till jobb. Men vi har nyligen fått tillökning och kommer därför inom relativt snar framtid (läs 2-3 år) behöva flytta till större.

Enligt senaste Booli-värdering hade vi gjort en vinst på ca. 25-30%*, och i.o.m. rådande osäkerheter står vi och funderar lite på om det är värt att sälja bostadsrätten och hitta någon form av temporär lösning (exempelvis hyresrätt/familjs landställe) i väntan på en (eventuell) fortsatt nedgång på bostadsmarknaden.

Vi har bollat ämnet hemma en stund nu och skulle behöva lite input från externa parter - har ni några tips/råd på hur vi bör tänka? Notera att detta är första bostaden vi äger. Om någon gått i liknande tankar får ni gärna dela med er hur ni resonerade och vad ni landade i.

*Fullt medveten om att Booli-värderingar inte är något man enbart bör basera sina förväntningar på, men är heuristiskt sett rätt träffsäkra.

1 gillning

Det är ju lika vanskligt att förutspå värdeutvecklingen på en bostad som på börsen. Det som ska styra är snarare ert behov av bostaden, och era förutsättningar att klara av en ökad ränta. Om ni behöver bostaden, trivs i den, planerar att bo i bostadsrätt eller villa (dvs vara en del av bostadsmarknaden) under överskådlig framtid, och klarar av en ökad ränta så finns det ingenting som talar för att ni ska sälja.

Om ni däremot planerar att övergå till nomadliv nästa år, inte klarar av en räntehöjning eller vantrivs i bostaden så skulle jag sälja.

Tillägg: tänk också på att även om ni kommer flytta om säg 5 år, så kommer ni köpa och sälja på samma marknad så länge ni stannar i Sverige och fortsatt vill bo i bostadsrätt eller villa. Dvs om er bostad minskat i pris så kommer generellt sett även den bostad ni köper att ha sjunkit i pris. Och är det då en dyrare eller större bostad (vilket oftast är fallet), så är ju det något positivt för er. I övrigt är bostadsmarknaden precis som aktiemarknaden i det att time in the market är det som räknas. På lång sikt fortsätter priserna uppåt. :slightly_smiling_face:

3 gillningar

Stort tack för snabbt och uttömmande svar! Som du säger har vi för avsikt att äga framtida bostäder vi bor i, samt har vi i dagsläget en rätt luftig budget så vi bör klara räntehöjningarna rätt väl.

2 gillningar