Savr - utmanar till Nordnet och Avanza, vad tycker ni?

savr.com - Har kollat igenom och dom har lägre avgifter på vissa fonder men skillnaden märks mest på aktivt förvaltade fonder.

Spiltan Globalfond investmentbolag har tex avgift, 0,4% istället för 0,58% hos avanza.

Proethos är dyrare, 0,96% hos Savr och 0,94% hos Avanza.

1% växlingsavgift på fonder med utländsk valuta.

Kan det vara värt att flytta månadssparandet hit?

Spännande, det kommer fler och fler sådana här startups som vill bryta oligopolet som Nordnet och Avanza har. Fondly är en annan sådan. Jag själv har inte testat men ser positivt på det.

 

Tar väldigt lång tid för dom att drar pengarna och placera dom mer än 1 vecka sedan köp ordern…

Lite tveksam till ett bolag som med hjälp av mitt Bank Id vill ha tillgång ( informationen) om mitt fond konto för att göra en jämförelse. Om jag vill ge info ger jag det själv.

Savr är ett intressant alternativ till Avanza och Nordnet , passa upp dock för fonder i utländsk valuta, 1% extra avgift,
Tycker att Savr erbjuder dyra alternativ , de dyraste SEB fonderna , likadant med SPP och länsförsäkringar ,man erbjuder DNB tecknology retail A med avgift över 2% men DNB har
liknande fond DNB tecknologi med avgift 1,59% på Avanza o Nordnet som man ej erbjuder, Carnegie och Lannebo finns ej

Ser billigare ut men då jag jämför Consensus småbolag a tar nordnet 1% medan savr tar 2,33% och skriver att ordinarie är 2,74%. Det är ju jättedyrt i förhållande till nordnet. Läser jag det fel???

Hej

Den har svårt att utmana både Nordnet och Avanza. Då jag tror inte på aktiva fonder långsiktigt är den inget för min smak. Nordnet och Avanza har riktigt bra utbud av Gratis fonder och riktigt billiga index fonder. För en småsparare behövs ingetting annat. Om man tror på aktivt förvaltning kan man lika bra köpa aktier själv långsiktigt. Vi ska inte klaga så mycket på Avanza och Nordnet. Var någon annan stans kan man få Nordnet Superfonden Sverige GRATIS? Var kan man få Avanza Zero GRATIS? Var kan man få Avanza Global för 0.11% i avg? Tycker du att alla dyra aktiva fonder även om dem är billigare där skulle ge dig mer i avkastning långsiktigt? En Gratis indexfond och en billig Global index fond klarar man sig långsiktigt riktigt bra. Klart att det kommer nya finslipade platform som vill också tjäna pengar på småsparare. Något nytt betyder inte direkt att den är bäst! Lycka till.

Mvh. Jack

Jag tycker att avgiften är oviktigt om kursen på en fond är samma hos Avanza ,Nordnet eller Savr ,om du köper andelar för 1000kr i samma fond då får du samma antal andelar oavsett fondbolag ,avgiften dras av innan kursen bestäms och varierar mellan olika fondbolag men påverkar inte kursen på en fond .

Erwin tror du missförstår detta. SAVR betalar tillbaka en del av fondavgiften varje kvartal vilket gör att vid köp av samma fond hos t.ex. Avanza och SAVR så kommer du efter ett tag ha fler fondandelar hos SAVR än hos Avanza och ju fler kvartal du behåller fonderna dest större blir skillnaden.

Det är bra att ha en billig global indexfond som bas i sitt sparande, men om man vill komplettera med en del Sverige ska man inte låta sig luras av gratisfonder. SEB Sverige Indexfond (0,25% i avg) är ett klart bättre val än Superfonden Sverige och mycket, mycket bättre än Avanza Zero.

Bland Sverigefonder finns det också några som har goda chanser att slå index, t.ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Aktiefond Stabil. Den sistnämnda har 1,50% avgift på Nordnet och 0,96% på Savr. Bland svenska småbolagsfonder har vi PLUS Småbolag Sverige Index, men det finns några aktiva som också är riktigt bra, och om man tror på dem och är villig att ta en liten risk, varför inte välja den plattformen som har de billigaste avgifterna?

Det är många av oss som har teknik- och fastighetsfonder (bland annat), i sin lekportfölj, och de är mycket billigare på Savr och Fundler än på Avanza eller Nordnet. Själv har jag funderat på att byta.

Men visst, om man vill ha det enkelt räcker det gott med en global indexfond. Det är en utmärkt start och det finns många som tycker att det är det bästa alternativet också i längden. Varför krångla till det i onödan? Och framhålla sin egen ståndpunkt som den ända rätta?

Det finns ingen anledning att klaga på Avanza och Nordnet, även om de inte är bäst på allt - inom den här branschen finns det väldigt få (om någon) som är det. Konkurrens är sunt och välkommet och gynnar oss medvetna konsumenter.

Liten rättelse till ovan: menade förstås Fondly (fondplattform), inte Fundler (fondrobot).

Helt rätt Tale!

Man måste som konsument förstå att även Avanza och Nordnet “tar igen på gungorna vad de förlorar på karusellerna”. Det är inte välgörenhet de sysslar med och det är många år sen dom kom in som utmanare i branschen.

Nu är det dags för nya utmanare att komma in och utmana de “traditionella nätmäklarna” :slight_smile:

En intressant sak är att man kan se på Avanza hur mycket de tar i provision för fonderna.

T ex tar de 0,08% av de 0,22% som LF Global Indexnära kostar. Tittar man på Spiltan Aktiefond Stabil så ser det ut så här:

=========
Produktens löpande avgifter
Löpande avgifter
150 SEK / 1,50%

Transaktionsavgifter
13 SEK / 0,13%

Övriga avgifter
0 SEK / 0,00%

Total avgift :
163 SEK / 1,63%

Varav Avanzas ersättning
75 SEK / 0,75%

Alltså 0,75% i provision.

Vari ligger skillnaden för Avanzas del om fonden är billig eller dyr? Är det inte samma organisation och maskineri bakom kulisserna? Om de nöjt sig med 0,08% även för Spiltan Aktiefond Stabil så hade den till kund kostat 0,96%

Faktablad och kvartalsrapporter från Spiltan hemsidan visar inte nån information om transaktionsavgifter. Hur kan du veta det finns 0,13% transaktionsavgifter?

Så här du fram den detaljerade informationen angående en fonds avgifter:

Logga in på Avanza.
Sök upp fonden.
Titta uppe i högra hörnet på “total avgift” och tryck på (i)

Då dyker en faktaruta upp med all information samt räkneexempel som du själv kan ändra parametrarna på.

ps. Bra MLT att du snappade upp att SAVR tar depåavgift. Det får man ju plussa på allt annat när man jämför avgifterna.

Nyfikenhet och ifrågasättande hjälper mig att förstå och jämföra produkter. Det är kul att få information om nya aktörer/ideer.

Jag tycker att man måste kolla alla avgift innan man fattar beslut att flytta tillgångar. Jag kollade SAVR och hittade en prislista. Det finns depåavgift ISK 0,09% per år.

https://savr.com/contracts/Prislista_SAVR.pdf

 

I praktiken 0,1%, lättare att räkna.

På SAVRs prislista står det att valutaväxlingsavgiften är 1%. Det gäller för både köp och sälj. På Nordnet är den 0,25% (har inte kollat upp Fondly).
https://www.nordnet.se/tjanster/prislista/ordinarie-priser-och-rantor.html
https://www.nordnet.se/kundservice/start/handel--vardepapper/fonder.html#hur-sker-valutavaxling-vid-handel-med-fonder-i-utlandsk-valuta

”Vid automatisk växling skiljer sig din köpkurs och säljkurs med 0,25 procent från den preliminära kurs du ser på nordnet.se*. Om du till exempel ska köpa aktier för 1 000 euro, och vi antar att euron står i 10 svenska kronor, får du betala 10 025 svenska kronor. Om du säljer aktier för 1 000 euro, får du betalt med 9 975 svenska kronor.” - Du förlorar 50 kr per 10 000 kr efter köp och sälj.

På motsvarande sätt hos SAVR: Köper du fonder för 1 000 euro får du betala 10 100 SEK. Säljer du för 1 000 euro får du 9 900 SEK. Du förlorar 200 kr efter köp och sälj. Det är 2 procent av fondpriset, och FÖRE årsavgiften! Det här missade jag nästan.

Om man handlar med utländska fonder på SAVR är det bäst att vara långsiktig, annars blir det lätt så att den lägre årsavgiften räcker inte till för att kompensera för valutaväxlingsavgifter. Flyttar man sina euro- eller dollarfonder från sin lekportfölj dit gäller det alltså att inte leka alltför mycket.

Depåavgiften är alltså 0,09%, men är inräknad i den fondavgift som presenteras på SAVR:s sida. I praktiken fungerar det som så att provisionen SAVR får från fonbolagen betalas ut som likvider kunderna. Detta sker en gång i kvartalet, samtidigt som plattformsavgiften på 0,09 % dras. Vi som äger fonden hos SAVR väljer själva ifall vi vill återinvestera i fonden eller ta ut pengarna.

Bra med flera på marknaden

Isk… Tar man depå avgift??! Har inte kollat nordnet… 0 avanza 0.kollas.

 

Ser ju väldigt intressant ut, nästan för bra… men enda haken jag hittar är valutaväxlingsavgiften.

Köper man aktiva fonder som handlas i SEK ser det grymt ut.

Hoppas på SAVR som kommande gäster i podden ?.