Ska man vänta med att sätta in en större summa på isk tills efter årsskiftet?

Tänkte sätta in en större summa på isk för att köpa fonder för, ca150000kr.

Men undrar om man ska vänta tills efter årsskiftet i skattesynpunkt? Eller har det ingen betydelse?

Om du väntar till 2 januari med att sätta in pengarna så sparar du i storleksordningen 350kr i skatt. Å andra sidan går du miste om möjlig avkastning fram tills dess. Ditt beslut hänger på hur stor avkastning du räknar med.

Om börsen i snitt stiger 5% per år så har vi 20 kr om dagen på 150t. För 360 kr går det jämt ut om pengarna ligger investerade i 18 dagar, alltså från lucia. Räknar man med mer avkastning (vilket många gör, 5% är min egen mentala modell) så lönar det sig i upp till en vecka till. Slutsatsen blir att det antagligen inte är värt krånglet.

Det är värt att poängtera att börsens medelvärde blir problematiskt när det rör sig om så kort tidsperiod. Även om man kan räkna på medelvärde så är börsens svängningar vida större än medelvärdesavkastningen.

Skatten går att räkna ut, men avkastningens storlek är som att kasta tärning.

Absolut, men svängningarna går som sagt inte att förutspå. Snittet (väntevärdet) duger för mig för att veta om det känns värt det ?

Orka snåla på 350 kr om det handlar om mer än ett par dagar, och definitivt inte om man tänkt investera i något men skjuter upp det pga 350 kr.

Varför inte köpa på vanlig depå och flytta till ISK efter årsskiftet?

Går börsen upp 1 procent så ligger du 1 500 kr plus. De 350 kronorna är bara en krusning på ytan.

Har du bestämt dig för att sätta in en så stor summa på en gång så kan du inte ta hänsyn till 350 kr, när börsens svängningar är så stora. Som det ser ut i skrivande stund, har din strategi inte varit speciellt lyckosam.