Skillnad på värdeökning på 1 vs. 2 ISK

Hej Jan och RikaTillsammans-communityt,

Jag är en sparare som inte är så bra på matte och behöver lite hjälp!

Idag sparar jag i ett ISK enligt Globala Barnportföljen-modellen där jag sätter av så mycket jag kan, men minst 10 procent av min lön och som är tanken att vara min pengamaskin inför framtiden. Men eftersom min arbets- och boendesituation är osäker så kommer jag eventuellt i livet att behöva omformulera mina investeringsregler. Min idé är då att också öppna ett ISK inför min pension där jag lägger 1000 kronor per månad som jag ALDRIG får röra. (För att säkra upp inför den tiden av livet)

Frågan är: Kommer min utdelning att skilja sig på om jag lägger 3000 kronor i Globala barnportföljen i ett ISK jämfört med att lägga 2000 i ett och 1000 i ett annat. (Dvs, två likadana med med olika ändamål)Kommer växandet att vara lika proportionerligt för båda eller skilja sig, även om de är identiska i procentuella investeringar och fonder?

Tack på förhand!

Jesper

Det blir ingen skillnad på avkastningen om du delar upp det.

Men du kanske vill minska risken på det konto du tror du behöver ta ut pengar från? Så du inte hamnar på att sälja så mycket aktier/aktiefonder om de råkar ha gått ner när du behöver pengarna.

Ja, det är nog en god tanke. Just nu är det rent hypotetiskt. Tack för svar kring procenten.