Tumregel: Investera inte pengar som du inte har råd att förlora

Hej, i en av artiklarna skriver Jan att en tumregel är att inte investera pengar som du inte har råd att förlora.

Jag har investerat 200.000 (del av ett arv) utifrån den globala barnportföljen, som jag kan tänkta mig plocka ut om ca 10-12 år. Pengarna behöver jag fylla ut min pension med, som inte alls kommer att vara hög när jag pensioneras om ca 6 år. Jag har “andra” pengar att fylla ut med från 65 års ålder. På sätt och vis har jag inte råd att förlora dessa pengar, då de kommer att vara viktigt tillskott till min pension. Enligt tumregeln bör jag då inte investera dessa pengar? Ska de då hellre stå i ett sparkonto? Det känns onekligen tråkigt att “bara” ha dem på ett sparkonto, när tidshorisonten är så lång.

En annan fråga är: Om man kommer upp till 950 000 kr i tillgångar på en bank, investerade pengar i ISK-konto/konton samt på sparkonto, ska man då fortsätta spara andra pengar i ny bank, med tanke på insättningsgarantin då man inte blir ersatt mer om banken går i konkurs?
Jag tänker nu på tillgångar i Avanza, eller kan jag överskrida den gränsen?

Om du ska pensioneras om 6 år bör du ha en ungefärlig fördelning: 60% ränta 40% risk.

Det gäller dock om du behöver ta ut alla 200000 om exakt 6 år, behöver du bara ta ut säg 50000 om 6 år och de övriga 150000 först om 8 år kan du justera upp risken lite till, säg att du kan ha 50/50 i ett år, sedan justera ner mot 60/40 och på så vis trappa ner risken ju närmare behovet av pengarna närmar sig.

Det är ingen kul känsla att spara 6 år med hög risk där man tjänar mycket pengar och på det sjätte året när man ska köpa hus kraschar värdet till 50%

Jag tycker att globala barnportföljen är lite väl hög risk om du tror att du faktiskt behöver pengarna inom 10 år, men det är ju helt och hållet personligt.

Insättningsgaranti tror jag gäller per Konto inte per bank, men det är jag inte helt säker på

Insättningsgarantin ersätter kapital och upplupen ränta upp till 950 000 kronor per person och institut d.v.s. per bank oberoende av hur många konton du har i samma bank.
Har du mer än 900 000 hade jag startat ett sparkonto på ännu en bank. Gå in och kollar på compricer och filtrera på institut med insättningsgaranti.

Tack för tipset. Avanza erbjuder mycket bra möjligheter att köpa och sälja fonder, vilket jag inte vet om andra banker har liknande tjänst.

Tack Per för tänkvärt resonemang. Ska jag blanda räntefonder kort, och räntefonder lång 50/50? Och vad gäller riskdelen, en fördelning 70/30, global indexfond och tillväxtfond?

Hej!

Att ha en så pass stor summa på ett sparkonto (även om man har en viss ränta på det) innebär att man förlorar avkastning under en så pass lång period. Mer om det här: https://rikatillsammans.se/ekonomisk-barnmisshandel-ar-att-spara-till-barnen-pa-ett-bankkonto/

En fördelning där du placerar 50-60% i olika aktiefonder och resten i räntefonder eller på sparkonto är ett alternativ som kan passa.

Om ISK från Avanzas hemsida:

“Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 SEK.Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.”

På ISK har vi även Investerarskyddet, som gäller detta:

  • för ett belopp på högst 250 000 kronor,
  • om du som kund inte kan få ut värdepapper eller pengar som en bank eller ett värdepappersbolag hanterar eller tagit emot för din räkning för att utföra en investeringstjänst och
  • institutet har gått i konkurs
Hälsningar Elin

Tack för ett tänkvärt resonemang. Jag har läst om vissa riktigt dåliga är då börsen har gått väldigt dåligt, och det vill man inte uppleva med sina egna pengar, trots en tidshorisont på 10-12 år kan pengarna ha svårt att återhämta sig.