Skriva om lånet på bostaden

Hej,

Jag ska inom några veckor skriva om det ena lånet på min bostad. Tidigare har jag haft mina lån bundna och det vill jag fortsätta med. Periodvis har vi bara en fast inkomst i hushållet så det känns tryggast att ha lånen bundna. Eftersom vi då vet vad månadskostnaden för boendet blir varje månad. Jag har tidigare haft lånen bundna på 5 år. Nu har jag börjat fundera på om jag ska binda det nya lånet på 10 år istället. Eftersom att räntan idag är så låg. Vore det inte smart att binda det under så lång tid och därmed utnyttja den låga räntan så länge det går. 10 år framåt i tiden så borde ju räntan ha höjts betydligt. Och skulle det mot förmodan hända något oförutsett som tex att jag blir av med jobbet så vet jag ju även där vad kostnaden för boendet blir per månad och kan anpassa mig efter det.

Tankar på detta?

Tänker jag rätt eller tänker jag helt fel i mitt resonemang?

Mycket tacksam för svar.

Vänliga hälsningar

Erik

Vill man binda sina lån brukar standardrådet vara att dela upp lånebeloppet.

Binder du ditt lån på exempelvis fem år så mår du bra i fyra år och nio månader. Sedan har du ju samma ränterisk som om lånet löper med rörlig ränta.

Själv har jag de senaste tio åren enbart haft rörlig ränta. Tål du en ränteuppgång på säg tre, fyra procent så är detta det bästa upplägget enligt min mening .

Som Nestor säger tål man en uppgång på 3-4% så tycker jag att man ska ha rörlig ränta. Men om du vill känna dig extra trygg då du har rörlig ränta så kan du lägga på 1-4% på din rörliga ränta, och sätta in dom på ett konto som du senare kan ta av om räntan går upp väldigt mycket.

Detta är inte optimalt när man tänker på avkastning men du sliper vara orolig

Det finns så många aspekter på detta så det är svårt att svara några exempel hur jag skulle agera som läget är nu. Detta förutsätter att du valt att bo kvar i din bostad väldigt många år kanske hela livet.

Belåning 80% av bostaden

Rörligt

Amortera så mycket jag kan till 50%

Belåning 50% av bostaden (2000 000 miljoner i lån)

Sluta amortera och investera minst 5000kr i månaden i en global indexfond. Om räntan blir 4% sluta investera och börja amortera igen samt slänga in tidigare investering i lånet.

På 17 år har du fått ihop 2187015 enligt https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/ men det finns naturligtvis inga garantier. Dock med detta upplägg så kommer du inte ha alla pengar låsta i dit boende och du kan betala av lånet om du vill.

 

Hej Erik!

Ingen vet om räntan kommer vara högre om 10 år, så att anta det vore fel.
Däremot om du känner dig tryggare med att ha bundet ränta så kör på det, annars har det historiskt förit fördelaktigt att ha rörlig ränta.